Skip to main content

Μετά τους δασμούς: Τα 2 σενάρια για το επόμενο βήμα του Τραμπ

Επιμονή, ολική ρήξη και καταστροφική ύφεση ή τα αγαπημένα του...deals και ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό

Παρά τη βουτιά που καταγράφει η Wall Street μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων δασμών, οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι το σενάριο της ύφεσης δεν είναι αναπόφευκτο.  Εκτός αν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να ακολουθήσει την πιο σκληρή γραμμή, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των αγορών.

Όπως επισημαίνουν, ο ίδιος ο Τραμπ μάλλον αντιλαμβάνεται ότι «το παράκανε» αυτή τη φορά, καθώς ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει πάνω από 10% από την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου. «Ακόμη και ο μαχητικός Τραμπ πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη φορά ξεπέρασε τα όρια», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του βρετανικού οίκου.

Συμφωνίες – εξπρές για να περιοριστεί η ζημιά

Η Capital Economics εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο είναι ο Τραμπ να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από συμφωνίες με πληττόμενες χώρες, μειώνοντας τα υψηλά ανταποδοτικά τιμολόγια που έχει επιβάλει.

Εξαίρεση πιθανόν να αποτελέσει η Κίνα, με την οποία η αντιπαράθεση φαίνεται πιο βαθιά. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί το «παραθυράκι» εξαίρεσης για προϊόντα που πληρούν τους όρους της συμφωνίας USMCA.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρξει και μείωση στο 50% του δασμού 25% που αφορά προϊόντα μη συμμορφούμενα με τη συμφωνία, καθώς και ότι ο Λευκός Οίκος θα παγώσει ή και θα ακυρώσει πλήρως δασμούς σε κρίσιμους κλάδους όπως τα φάρμακα, τα τσιπ, ο χαλκός και η ξυλεία.

Ένας «ήπιος» εμπορικός πόλεμος με βαριά ιστορική σκιά

Ακόμη και σε αυτό το μετριοπαθές σενάριο, το συνολικό επίπεδο δασμών θα εκτιναχθεί στο 14% – 18% – το υψηλότερο επίπεδο από το 1938. Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η αμερικανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση.

Οι επιπτώσεις στην κατανάλωση και στις εισαγωγές θα είναι υπαρκτές, με τις εισαγωγές να εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 10% έως 15% σε ορίζοντα μεγαλύτερο του ενός έτους. Παρόλα αυτά, τα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν –περίπου 350 δισ. δολάρια ετησίως ή 1% του ΑΕΠ– αναμένεται να επιστραφούν στους πολίτες με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων, μετριάζοντας το πλήγμα.

Η Capital Economics προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 4% έως το τέλος του έτους, αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να ωθήσει τη Fed σε επιτοκιακή παρέμβαση, που θα επέλεγε πιθανότατα να παραμείνει στο περιθώριο.

Το σενάριο της ρήξης και της ύφεσης

Το «κακό σενάριο», όπως το περιγράφουν οι αναλυτές, προκύπτει αν ο Τραμπ αποφασίσει να μην κάνει βήμα πίσω. Ο ίδιος υποστηρίζει την προστατευτική πολιτική από τη δεκαετία του 1980, και είναι πιθανό να έχει πολύ υψηλότερο «κατώφλι πόνου» από ό,τι εκτιμούν οι αγορές.

Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, με τον Λευκό Οίκο να επιβάλει ακόμα περισσότερους δασμούς και να ανεβάζει τα τιμολόγια έναντι χωρών που ανταποδίδουν με αντίστοιχα μέτρα –όπως η Κίνα– τότε, σύμφωνα με την Capital Economics, οι χρηματιστηριακές απώλειες θα συνοδευτούν από απότομη πτώση στην εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σε αυτό το σενάριο, η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση μέσα σε λίγους μήνες, ειδικά αν υπάρξει καθυστέρηση στα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα λόγω ρήξης μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Η κρίση μπορεί να γίνει οξεία εάν ταυτόχρονα υπάρξει αδιέξοδο με το όριο χρέους, οδηγώντας σε γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς και πληθωρισμό άνω του 5%.

Ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο, η Fed θα είχε περιορισμένα περιθώρια κινήσεων. Οι αναλυτές της Capital Economics θεωρούν ότι θα προχωρούσε σε μείωση επιτοκίων, αλλά διστακτικά – και το πολύ μέχρι τις 100 μονάδες βάσης που έχουν ήδη τιμολογηθεί στις αγορές.