Οι συνέπειες ενός τέτοιου εμπορικού πολέμου θα είναι αρνητικές για όλες τις εμπλεκόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, επισημαίνει με δήλωσή του στη «Ν» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ τονίζει και το πλήγμα που θα δεχτεί η επενδυτική δραστηριότητα διεθνώς.
Ο εμπορικός προστατευτισμός τείνει να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τις πληγείσες χώρες να ανταποδίδουν με αντίμετρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίσης και επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη» σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης. Στην αμερικανική οικονομία αναμένεται να έχουν αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη, ενώ αναμένεται βραχυπρόθεσμα να πυροδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Στουρνάρας τονίζει πως η Ευρώπη, ως οικονομία με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια τέτοια εξέλιξη. Οι δασμοί αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αλλά δεν αναμένεται να ανακόψουν την πορεία μείωσης του πληθωρισμού.
Ηπιότερες επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όσον αφορά τη χώρα μας, τονίζει πως οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ηπιότερες συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ παραμένει χαμηλό, στο επίπεδο του 4% των συνολικών εξαγωγών. Όμως, τονίζει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα, καθώς μια συνολική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζει και την παράμετρο των επενδύσεων. «Η αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν ρίσκο σε ένα ασταθές περιβάλλον» δηλώνει και προσθέτει πως «στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, που προσπαθεί να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις, θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές, παρά τις αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο»