Skip to main content

Πληθωρισμός: Στο 3,1% στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Σημαντική άνοδος στις τιμές των τροφίμων

Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάρτιο

Οριακά υψηλότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο εξαιτίας την ανοδικής πορεία των τιμών στα τρόφιμα. Αντίθετα σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές στην ενέργεια.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα κατέγραψε μικρή άνοδο στο 3,1% από 3% τον Φεβρουάριο, 3,1% τον Ιανουάριο και 2,9% τον Δεκέμβριο του 2024. Ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνού σημείωσε αύξηση πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα ανεβαίνοντας στο 1,7% από 0,4% τον Φεβρουάριο.

Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Για το σύνολο των χωρών της ζώνης του ευρώ, τα στοιχεία δείχνουν νέα μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,2% από 2,3% τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας στους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής ότι μπορεί να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στον στόχο του 2%, ωστόσο ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις αυριανές ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για τους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς, τους οποίους θεωρεί ως αντίποινα για φόρους και άλλα εμπόδια από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων συμμάχων των ΗΠΑ.

9ος υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε τον 9ο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον ρυθμό ανόδου των τιμών σε τρόφιμα, ποτά και καπνό καθώς τον Μάρτιο κατεγράφη άνοδος 1,7% από 0,4% τον Φεβρουάριο και 0% τον Ιανουάριο.

Σημαντική επιβράδυνση παρατηρήθηκε στον ρυθμό ανόδου των τιμών στην ενέργεια με τον σχετικό δείκτη στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 0,2% από 1,6% τον Φεβρουάριο.

Σε υψηλά επίπεδα, αν και κατέγραψε μικρή υποχώρηση, παρέμεινε ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,2% έναντι 5,3% τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 10 Απριλίου.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού επιταχύνθηκε στο 2,9% από 2,7% τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές στις υπηρεσίες υποχώρησαν στο 3,4% από 3,7% τον δεύτερο μήνα του 2025.

Ο πληθωρισμός του Μαρτίου στην ενέργεια κατέγραψε σημαντική υποχώρηση καθώς κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, στο -0,7% έναντι αύξησης 1,9% τον Φεβρουάριο.

Η εικόνα στις μεγαλύτερες οικονομίες

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσίασε ο πληθωρισμός του Μαρτίου στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, θετικά ήταν τα νέα για Γερμανία και Ισπανία καθώς διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις και σε σχέση με το Φεβρουάριο που ήταν στο 2,6%.

Στην Ισπανία κατέγραψε επιβράδυνση στο 2,2% από 2,9% τον Φεβρουάριο. Καθοριστικός παράγοντας στην υποχώρηση του πληθωρισμού ήταν η αύξηση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας παρασύροντας προς τα κάτω τις τιμές ηλεκτρισμού.

Αντίθετα ο πληθωρισμός στην Ιταλία κινήθηκε ανοδικά ξεπερνώντας το 2%, στο 2,1% έναντι 1,7% το Φεβρουάριο. Κύριοι παράγοντες ανόδου το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων.

Αμετάβλητος στο 0,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γαλλία.