© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σαρωτικές αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, με παρεμβάσεις ακόμα και σε διατάξεις που θεσμοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση, ώστε να δοθεί κίνητρο για νέες Συλλογικές Συμβάσεις, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης για τον νέο κατώτατο μισθό, η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, παραδέχτηκε πως σήμερα οι ΣΣΕ βρίσκονται πολύ χαμηλά στη χώρα και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο «οδικός χάρτης» που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το ερχόμενο φθινόπωρο, θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις του σημερινού νομοθετικού καθεστώτος, αφού προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, που θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ήδη στη Σταδίου 29 προσανατολίζονται να τροποποιήσουν ή ακόμα και να καταργήσουν τη διάταξη που υπήρχε στον «νόμο Χατζηδάκη» (ν.4808/21) και έθετε όριο για μια Συλλογική Σύμβαση ώστε να κηρυχθεί ως «γενικώς υποχρεωτική» σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.
Το όριο
Το όριο που υπάρχει είναι, τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων όσο και από εκείνη των εργοδοτών, που συμμετέχουν σε μια διαπραγμάτευση για να προκύψει μια ΣΣΕ, να μπορεί να αποδειχτεί με επίσημα έγγραφα ότι καλύπτουν το 50%+1 του συνόλου του κλάδου τους. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση μια Συλλογική Σύμβαση επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας παραδέχονται πως έχει διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη λειτουργεί περισσότερο ως αντικίνητρο επέκτασης μιας Σύμβασης, παρά το αντίθετο. Συνδυαστικά, υπάρχει και το Μητρώο, στο οποίο θα πρέπει να καταγράφονται οι επιχειρήσεις, που επίσης δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση της επέκτασης. Άρα, όπως οι ίδιες πηγές προαναγγέλλουν, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις σε αυτό το πεδίο ώστε να διευκολυνθούν οι ΣΣΕ.
Τροχοπέδη
Άλλωστε, το γεγονός ότι έως τώρα οι Συλλογικές Συμβάσεις στη χώρα καλύπτουν λιγότερο από το 30% των εργαζομένων, αποτελεί τροχοπέδη ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι μισθοί. Με δεδομένο ότι στην υπόλοιπη Ε.Ε. ο μέσος όρος των ΣΣΕ βρίσκεται στο 57% και η δέσμευση που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη-μέλη είναι να αυξήσουν την κάλυψη στο 80%, γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, η κ. Κεραμέως υπεραμύνθηκε της αύξησης που δόθηκε (6%, στα 880 ευρώ μικτά, από 830 ευρώ που είναι σήμερα). Παρουσίασε μια σειρά από παραδείγματα, που δείχνουν ότι με την αύξηση τα καθαρά θα εκκινούν από τα 743 ευρώ (αύξηση 34 ευρώ) για εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς τέκνα. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 752 ευρώ (αύξηση επίσης 34 ευρώ) για εργαζόμενο με ένα τέκνο και φτάνει στα 762 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ) για εργαζόμενο με δύο τέκνα.
Ωστόσο, στην πρώτη περίπτωση υπάρχει επιβάρυνση 19 ευρώ λόγω φορολόγησης, που υποχωρεί στα 11 ευρώ στη δεύτερη και γίνεται μηδενική στην τρίτη περίπτωση. Πάντως, η κ. Κεραμέως εκτίμησε ότι είναι στρεβλή η εντύπωση πως η αύξηση απορροφάται από τη φορολογία.
Η εισήγηση
Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι το ΚΕΠΕ στην εισήγησή του για τον κατώτατο μισθό είχε προτείνει αύξηση 3%-5%, για να έρθει στη συνέχεια η υπουργός Εργασίας και να προτείνει με τη σειρά της αύξηση 6%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη, που έγινε δεκτή. Σε ό,τι αφορά τον μέσο μισθό, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι και φέτος θα αυξηθεί ανάλογα με την αύξηση του κατώτατου. Μάλιστα, δόθηκαν στοιχεία για πέντε κλάδους της οικονομίας που έχουν μέσο μισθό υψηλότερο των 2.000 ευρώ.
Ακριβέστερα, στα χρηματοοικονομικά ο μέσος μισθός για 39.524 εργαζόμενους είναι 2.626 ευρώ (μικτά). Έπονται η παροχή ενέργειας (23.427 εργαζόμενοι, 2.490 ευρώ μέσος μισθός), ο προγραμματισμός Η/Υ και η παροχή συμβουλών (43.933 εργαζόμενοι, 2.232 ευρώ μέσος μισθός).
Η πεντάδα ολοκληρώνεται με την έρευνα και την ανάπτυξη (10.925 εργαζόμενοι, 2.108 ευρώ μέσος μισθός) και τη φαρμακοβιομηχανία (16.033 εργαζόμενοι, 2.050 ευρώ μέσος μισθός).