Skip to main content

DBRS: Σπριντ οι μικροί, «κουτσαίνουν» οι μεγάλοι της Ευρώπης – Οι επιδόσεις της Ελλάδας

Πώς αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις του οίκου

Οι μικροί τρέχουν και οι μεγάλοι ακολουθούν ασθμαίνοντας. Κάπως έτσι μπορεί κανείς να περιγράψει την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση και τις νεότερες εκτιμήσεις του οίκου Morningstar DBRS.

Η Ελλάδα χάνει μεν τον τίτλο της «πρωταθλήτριας» της ανάπτυξης, αλλά παραμένει στο κλαμπ των οικονομιών εκείνων που εξακολουθούν να παρουσιάζουν σαφώς πιο δυναμικό βηματισμό από τις τρεις μεγάλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.

Ο οίκος βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% φέτος χαμηλώνει οριακά, στο 2%, τον πήχυ για το 2026. Ανάλογη η εικόνα στην Πορτογαλία (2,1% το 2025 και 2% το 2026), ενώ κοντά σε επιδόσεις είναι και η Ισπανία, που θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,5% φέτος και 1,8% την επόμενη χρονιά. Η Ιρλανδία θα πατήσει φέτος γκάζι με ανάπτυξη 3,7% για να επιβραδύνει στο 2,5% το 2026, ενώ άκρως δυναμική θα είναι η ανάπτυξη της Πολωνίας (3,5% και 3,6%).

Πρωταθλήτρια θα στεφθεί η Μάλτα με ρυθμούς ανάπτυξης 4% φέτος και 3,6% το 2026.

Η άλλοτε κραταιά Γερμανία θα αποφύγει μετά βίας την ύφεση φέτος (ανάπτυξη 0,3%). Ωστόσο χάρη στα σχέδια του Φρίντριχ Μερτς αναμένεται να ανακάμψει στο 1,1% την επόμενη χρονιά. Από κοντά η δοκιμαζόμενη Γαλλία, με ανάπτυξη μόλις 0,7% φέτος και 1,1% το 2026, ενώ πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται και η Ιταλία, με τον DBRS να βάζει τον πήχυ στο 0,6% φέτος και 0,9% την επόμενη χρονιά.

Όσον αφορά στην εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο DBRS βλέπει τις ΗΠΑ να αναπτύσσονται με ρυθμούς 2% φέτος και 1,9% την επόμενη χρονιά.

Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες

Συνολικά ο DBRS σημειώνει πως οι προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως έχουν επιδεινωθεί ελαφρώς, με τις αγορές εργασίας να παραμένουν εν πολλοίς ανθεκτικές. Εκεί που αναμένει αλλαγές είναι στη στάση των κεντρικών τραπεζών».

«Η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική των ΗΠΑ έχει επηρεάσει ορισμένες προβλέψεις μας. Παρόλα αυτά, η συνολική προοπτική δεν αλλάζει αισθητά σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου. Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει, αλλά οι κεντρικές τράπεζες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη φαίνεται να βασίζονται περισσότερο στα δεδομένα και ενδέχεται να μην προχωρήσουν σε σημαντικές επιπλέον μειώσεις φέτος», προειδοποιεί.

Ειδικότερα, «η Fed ίσως καθυστερήσει τυχόν περαιτέρω μειώσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το εύρος των δασμών και ο αντίκτυπός τους στην οικονομία και τις τιμές», προσθέτει.