«Συναγερμός» για τα νοικοκυριά από τη νέα επιτάχυνση στον ρυθμό αύξησης των ενοικίων κύριας κατοικίας που πλέον «τρέχει» με 9,9%, επηρεάζοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.
Μπορεί ο Φεβρουάριος να έκλεισε με συγκράτηση στον ρυθμό μεταβολής των τιμών -ο δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεξε» με 2,5% από 2,7% τον Ιανουάριο-, ωστόσο οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις των ενοικίων προκαλούν έντονο προβληματισμό. Μήνα με τον μήνα, ο ρυθμός μεταβολής γίνεται ολοένα και ταχύτερος, κάτι που οφείλεται στις ανανεώσεις των μισθωτηρίων.
Κάθε μήνα που μπαίνουν στο δείγμα τα ανανεωμένα συμβόλαια -στα οποία προφανώς και αναγράφεται υψηλότερο μίσθωμα-, το ποσοστό μεταβολής ενισχύεται, κάτι που σημαίνει ότι το ανατιμητικό ράλι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η εικόνα του γενικού δείκτη θα ήταν σαφώς χειρότερη αν έλειπε η κάθετη υποχώρηση της τιμής του ελαιόλαδου, ενός «δεικτοβαρούς» προϊόντος η τιμή του οποίου υποχώρησε τον Φεβρουάριο κατά 16,9%, περισσότερο από κάθε άλλο προϊόν.
Σημαντική η συνεισφορά στη συγκράτηση της μεταβολής του δείκτη και του πετρελαίου θέρμανσης που, καθώς οδεύουμε προς το τέλος της σεζόν, υποχωρεί κατά 6% σε σχέση με πέρυσι, όπως επίσης και των ειδών άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού στα οποία καταγράφηκε υποχώρηση 4,8%.
«Φωτιά» το φυσικό αέριο
Αντίθετα, το φυσικό αέριο, με την ποσοστιαία αύξηση του 41,1%, επιβάρυνε τα νοικοκυριά καθώς η συγκεκριμένη μεταβολή -η μεγαλύτερη αύξηση για τον Φεβρουάριο συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή προϊόν- καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του μήνα με τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες για τον φετινό χειμώνα.
Εκτός από το φυσικό αέριο, στην 5άδα των προϊόντων και υπηρεσιών με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις μπήκαν τα ξενοδοχεία που βρέθηκαν στο +17,5%, τα λοιπά βρώσιμα έλαια που ακρίβυναν κατά 11%, τα αεροπορικά εισιτήρια που πλέον πωλούνται ακριβότερα κατά 10,8% και φυσικά τα ενοίκια που μπήκαν στην 5άδα με το +9,9%.
Στον αντίποδα, εκτός από το ελαιόλαδο, στην 5άδα των προϊόντων με τη μεγαλύτερη μείωση βρέθηκαν ο εξοπλισμός επεξεργασίας ήχου και εικόνας (-10,6%), το πετρέλαιο θέρμανσης (-6%), τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (-5,2%) και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (-4,8%).
Σε επίπεδο κλαδικών δεικτών, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις ακόλουθες αυξήσεις:
- 0,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, ψάρια (γενικά), άλλα βρώσιμα έλαια, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, λαχανικά κατεψυγμένα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφές-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων.
- 2,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά
- 6,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση
- 5,1% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο.
- 3,4% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές – οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
- 1,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- 0,9% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών.
- 2,6% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- 5,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία Καφέ-Εστιατόρια.
- 2,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, ασφάλιστρα υγείας και οχημάτων