Στο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας ελαφρά αποκλιμάκωση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Eurostat,ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, από 3,1% που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμος διαμορφώθηκε στο 2,4%, από 2,5% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μικρή υποχώρηση ωστόσο ο δείκτης κινείται προς την τιμή-στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι το 2%. Οι αναλυτές πάντως περίμεναν μεγαλύτερη υποχώρηση, στο 2,3%.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, οι υπηρεσίες φαίνεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (3,7%, έναντι 3,9% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,7%, έναντι 2,3% τον Ιανουάριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, έναντι 0,5% τον Ιανουάριο) και ενέργεια (0,2% τον Ιανουάριο).
Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών- στον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή- μειώθηκε στο 3,7%. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική υποχώρηση του δείκτη από το 4% τον Απρίλιο του 2024.
Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση, από 2,7%.
Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν επιβεβαίωση σε όσους αξιωματούχους της ΕΚΤ ποντάρουν στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό μέσα στους επόμενους μήνες. Πάντως, ενώ επικεντρώνονται σε αυτόν τον στόχο, έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν την αναιμική οικονομική ανάπτυξη, την απειλή των δασμών από τι ΗΠΑ και τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμος της Ουκρανίας.