Skip to main content

Εξάμηνη αναστολή στην άσκηση αγωγών από το Δημόσιο για τη διεκδίκηση ιδιωτικών ακινήτων

(EUROKINISSI)

Ακολουθεί συνολική νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Αναστέλλεται για έξι μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, η άσκηση αγωγών από το Δημόσιο για τη διεκδίκηση ιδιωτικών ακινήτων, καθώς και η πρόοδος αγωγών που έχουν ήδη κατατεθεί και εκκρεμούν, σύμφωνα με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την τροπολογία αυτή και κυρίως με τη συνολική νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει, αντιμετωπίζεται ένα σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε για χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αμφισβήτηση της κυριότητας των ακινήτων τους.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο, με τις αγωγές αυτές το Δημόσιο διεκδικεί την ιδιοκτησία ακινήτων ή και ολόκληρων περιοχών με βάση έγγραφα ακόμη και της Τουρκοκρατίας. Οι αγωγές πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, ενόψει της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και της λήξης των προθεσμιών για την άσκηση αγωγών διόρθωσης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών.

Οι αγωγές

Σημειώνεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγωγές αυτές απορρίπτονται ως αβάσιμες καθώς ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει πως δεν αρκούν τα έγγραφα της εποχής της Τουρκοκρατίας αλλά –προκειμένου να γίνει δεκτή η αγωγή– χρειάζεται τίτλος ή πραγματική νομή ή κατοχή εκ μέρους του Δημοσίου. Ωστόσο, αγωγές εξακολουθούν να κατατίθενται επειδή δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη συνολικά κριτήρια για το πότε θα ασκούνται και πότε όχι, τα οποία να καθοδηγούν τη Διοίκηση και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τα κριτήρια αυτά –με γνώμονα τη νομολογία του Αρείου Πάγου– θα θεσπιστούν το επόμενο διάστημα με την συνολική νομοθετική παρέμβαση που βρίσκεται υπό κατάρτιση, όπως τονίζεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο προσθέτει ότι η ρύθμιση αυτή θα παρέχει στη Διοίκηση και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τις κατευθύνσεις για τις διεκδικήσεις που θα προβάλλει το Δημόσιο και για τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν θα αντιδικεί με τους πολίτες. Κατ’ αποτέλεσμα, πολλές από τις εκκρεμείς δίκες, των οποίων η πρόοδος αναστέλλεται, θα λήξουν με την παραίτηση εκ μέρους του Δημοσίου και θα αποφευχθεί η περιττή ταλαιπωρία των πολιτών, η ενασχόληση των υπηρεσιών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με υποθέσεις που δεν ωφελούν το Δημόσιο, καθώς και ο φόρτος των Δικαστηρίων, τονίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Έως την ψήφιση της συνολικής ρύθμισης μεσολαβεί η ρύθμιση για την εξάμηνη αναστολή η οποία προβλέπει ότι δεν θα κατατίθενται νέες αγωγές και ότι, για αγωγές που έχουν κατατεθεί, θα διακόπτεται προσωρινά, για έξι μήνες, η πρόοδος της διαδικασίας. Σχετικά με το θέμα θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας σε όλες τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι πολίτες που επιθυμούν να μην καθυστερήσει η πρόοδος της δίκης τους μπορούν να ζητήσουν την κανονική πρόοδο της δίκης με αίτησή τους στον Πρόεδρο του αρμόδιου τριμελούς συμβουλίου. Έτσι, πολίτες που δεν επιθυμούν να αναμένουν τη συνολική νομοθετική ρύθμιση αλλά προσδοκούν την άμεση δικαστική δικαίωσή τους δεν θίγονται από τη ρύθμιση της τροπολογίας.

Χατζηδάκης: Το κράτος δεν μπορεί να πρωταγωνιστεί σε ιστορίες τρέλας

Σε σχετική ανάρτησή του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει:

«Δεν επιτρέπεται το κράτος να γίνεται πρωταγωνιστής σε ιστορίες καθημερινής τρέλας! Είτε αυτό οφείλεται σε νόμους είτε σε πρακτικές της δημόσιας διοίκησης. Μπορεί να ακούγεται τελείως παράλογο, αλλά το Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες χιλιάδων πολιτών και ολόκληρες περιοχές, με έγγραφα ακόμη και.. από την εποχή της Τουρκοκρατίας! Μέχρι πριν από 2-3 χρόνια, διεκδικούσε ολόκληρη την πόλη της Σαρωνίδας και μέχρι πριν από λίγους μήνες το κέντρο της Καρδίτσας! Οι ιδιοκτήτες καλούνται, λοιπόν, να υποστούν ταλαιπωρία και να αποδείξουν ενώπιον των Δικαστηρίων το προφανές: ότι δηλαδή τα ακίνητά τους είναι πράγματι δικά τους.

Η αγανάκτηση των πολιτών είναι δικαιολογημένη. Και προσωπικά είμαι αποφασισμένος, μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς και ιδιαίτερα τον νέο και δυναμικό συνάδελφο, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος είναι αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, να προωθήσουμε όλες τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να τερματιστούν διάφορες ιστορίες παραλόγου.

Σε όλη μου τη διαδρομή είμαι πάντοτε απέναντι στη στενομυαλιά και τη γραφειοκρατία του Δημοσίου. Αποφασίσαμε, λοιπόν, ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση: Για 6 μήνες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, δεν θα κατατίθενται νέες αγωγές από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Και για αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί, θα διακόπτεται προσωρινά η πρόοδος της διαδικασίας. Θα ακολουθήσει μία συνολική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε ποιες περιπτώσεις μπορεί το Δημόσιο να εγείρει αξιώσεις εναντίον των πολιτών. Ο ίδιος ο Άρειος Πάγος άλλωστε έχει κρίνει πως δεν αρκούν μόνο τα έγγραφα της Τουρκοκρατίας κι άρα πολλές από αυτές θα απορρίπτονταν.

Το πρόβλημα εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, λόγω της επικείμενης ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου, στο οποίο αποτυπώνονται ξεκάθαρα όλες οι ιδιοκτησίες. Βρισκόμαστε σε συνεργασία φυσικά με το Κτηματολόγιο και τον αρμόδιο υφυπουργό.

Το κράτος οφείλει προφανώς να λειτουργεί αποτελεσματικά. Δεν γίνεται να ασχολείται με υποθέσεις που δεν ωφελούν το Δημόσιο, ταλαιπωρώντας τους πολίτες. Και ταυτόχρονα να δημιουργείται επιπλέον φόρτος για τα Δικαστήρια. Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν πως έχουμε υποχρέωση να υπηρετούμε τους πολίτες, κι όχι να τους βασανίζουμε!»