Skip to main content

Επιχείρηση «πυρετός το Σαββατόβραδο» από την ΑΑΔΕ: Έλεγχοι νέας γενιάς σε νυχτερινά κέντρα

ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τους ελέγχους και σε επιχειρήσεις με μικρότερο τζίρο

Επιχείρηση «πυρετός το Σαββατόβραδο» για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την αρχή του έτους. Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έθεσε σε εφαρμογή τις αλλαγές στην εποπτεία των νυχτερινών κέντρων κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Όπως ανακοινώθηκε, μόλις ένα μήνα μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου ελέγχων ο τζίρος σε νυχτερινά κέντρα αυξήθηκε κατά 40% με 50%.

Η αρχή έγινε στις 11 Ιανουαρίου με την καταγραφή των εισπράξεων που δήλωναν 29 κέντρα διασκέδασης με τους μεγαλύτερους τζίρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βάσει του συστήματος διαβίβασης αποδείξεων e-send, πριν την επίσκεψη ελεγκτών.

Η ΑΑΔΕ όμως συνέχισε τους ελέγχους μέσα από τη φυσική παρουσία των ειδικών ελεγκτών στα καταστήματα προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι οι καταγεγραμμένες εισπράξεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που, αρχικά, δεν ξεπερνούσαν συνολικά τις 821.000 ευρώ, εκτοξεύθηκαν από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι νέου τύπου έλεγχοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε επόμενο Σάββατο οι εισπράξεις δεν ήταν κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ, φτάνοντας στα 1,1 ή και στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ στα επόμενα.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ

Πώς έγιναν οι έλεγχοι

Για τους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ αξιοποιήθηκαν:

  • Ο αλγόριθμος εντοπισμού παραβατικότητας της ΑΑΔΕ,
  • Στοιχεία από πλατφόρμες κρατήσεων τραπεζιών στα κέντρα, τα οποία αποκαλύπτουν κρατήσεις και πληρότητα των μαγαζιών αυτών
  • Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζουν εκδηλώσεις ή εμφανίσεις καλλιτεχνών και άλλα μέσα προσέλκυσης πελατείας
  • Εξετάστηκαν στοιχεία οδικής κίνησης από την υπηρεσία google maps, τα οποία δείχνουν αν υπήρχε αυξημένη ή μειωμένη προσέλευση και κίνησης στα κέντρα διασκέδασης.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις 11 Ιανουαρίου τα 29 κέντρα διασκέδασης είχαν καταγράψει τζίρο 821.557 ευρώ. Τα Σάββατα 18 και 25 Ιανουαρίου εμφανίστηκαν ελεγκτές στο κεντρικό ταμείο του καταστήματος αλλά και στους χώρους που φυλάνε τα λουλούδια καταγράφοντας το απόθεμα και τα παραστατικά αγοράς τους. Στη συνέχεια παρακολουθούσαν την διαβίβαση αποδείξεων στο mydata και σύγκριναν με τα προηγούμενα Σάββατα.

Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του θαλάμου Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ καθώς στα συγκεκριμένα καταστήματα άλλαξε η συχνότητα αποστολής στοιχείων των αποδείξεων που κόβονταν, ανά λεπτό αντί ανά ώρα ή ανά δίωρο και ανά μέρα που ήταν κανονικά. Με αυτό τον τρόπο η ΑΑΔΕ κατέγραψε όλη την κίνηση, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Τον Φεβρουάριο η παρακολούθηση εντάθηκε σε καταστήματα που είχαν σοβαρές αποκλίσεις. Ο έλεγχος εστίασε κυρίως σε μαγαζιά όπου παρατηρήθηκε υπερβολική απόκλιση «πριν και μετά» την έναρξη της επιχείρησης «Πυρετός».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα κέντρο διασκέδασης με απόκλιση στις δηλωθείσες εισπράξεις 272% (σχεδόν τριπλάσιες) σε σύγκριση εκείνες της 11ης Ιανουαρίου. Τα 6 από τα μεγαλύτερα κέντρα από την έναρξη της δράσης εμφανίζουν αύξηση τζίρου μεγαλύτερου του 50%.

Οι τζίροι που εμφάνισαν τα κέντρα που ελέγχθησαν ήταν:

  • Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 (καταγραφή πριν τον έλεγχο): 821.557 ευρώ
  • Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 (παρουσία ελέγχου): 1.172.747ευρώ
  • Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 (παρουσία ελέγχου): 1.248.431 ευρώ ευρώ
  • Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025 (με περαιτέρω έλεγχο): 1.059.734 ευρώ
  • Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025 (με περαιτέρω έλεγχο): 1.187.558 ευρώ
  • Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 (με περαιτέρω έλεγχο): 1.109.500 ευρώ.

Από τα καταστήματα που ελέγχθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, υπήρξαν κάποια στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα ή και αναστολή λειτουργίας, ορισμένα προσέφυγαν δικαστικά και πήραν άδεια να επαναλειτουργήσουν.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει μάλιστα να επεκτείνει τους ελέγχους και σε επιχειρήσεις με μικρότερο τζίρο.