Skip to main content

ΤτΕ: Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού τα επόμενα δύο χρόνια

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπει ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο δομικός πληθωρισμός, ωστόσο, εμφανίζεται υψηλότερος από της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, στο οικονομικό Δελτίο (Inflation Monitor) η TτΕ εκτιμάει ότι ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) διαμορφώθηκε στο 3% το 2024 ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 2,5%. Μέχρι το τέλος του 2026, ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το όριο του 2%, αλλά θα παραμείνει λίγο πάνω από αυτό, στο 2,2%

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην απότομη μείωση των τιμών στην ενέργεια, αλλά και στην υποχώρηση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων όπως επίσης και των τροφίμων.

Ωστόσο, το 2027 αναμένεται μια εφάπαξ άνοδος του πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 2,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε σε 3,1% τον Ιανουάριο του 2025 από 2,9% τον Δεκέμβριο του 2024, καθώς οι αυξήσεις των επιμέρους δεικτών των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένεται να μειωθεί το 2024, καταλήγοντας στο 2,2% το 2027, αντανακλώντας κυρίως τη μείωση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και σε μικρότερο βαθμό τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.

Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 4,4%. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική θετική διαφορά 1,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Όπως αναφέρεται, οι σταθερά υψηλές αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών διατηρούν τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη.