Προθεσμία μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι που θέλουν να προχωρήσουν σε «διαζύγιο» με την εφορία ή για όσους υπέβαλαν πέρυσι χωριστά φορολογική δήλωση και φέτος θέλουν να υποβάλουν κοινή.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, φέτος επέρχονται δύο βασικές αλλαγές. Η πρώτη αφορά τον υπόχρεο υποβολής της κοινής δήλωσης, αφού πλέον ο σύζυγος δεν είναι υποχρεωτικό να υποβάλει και για λογαριασμό της συζύγου του την κοινή δήλωση, αλλά παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα και στη σύζυγο να υποβάλει εκείνη για λογαριασμό και του συζύγου της την κοινή δήλωση.
Υπόχρεος, δηλαδή, για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι οποιοσδήποτε εκ των δύο συζύγων που δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο ότι η κοινή δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά για το φορολογικό έτος σύναψης του γάμου και για τα εισοδήματα του έτους αυτού. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι όσοι συνάψουν γάμο στο χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2025 έως και μέχρι λίγες ημέρες πριν υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2024 δεν μπορούν να υποβάλουν φέτος κοινές φορολογικές δηλώσεις.
Ως εκ τούτου οι φετινοί νιόπαντροι θα αρχίσουν να υποβάλλουν κοινές δηλώσεις από το 2026.
Η διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα είναι μέχρι το τέλος του μήνα ανοιχτή για το φορολογικό «διαζύγιο», ενώ οι φορολογούμενοι που επέλεξαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις, εφόσον βέβαια αυτή η επιθυμία τους εξακολουθεί να ισχύει και υφίσταται η έγγαμη σχέση, δεν απαιτείται να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, εκτός αν επιθυμούν να ανακαλέσουν αυτή την επιλογή τους.
Σε περίπτωση ανάκλησης και εφόσον υπάρχει εκ νέου επιθυμία για υποβολή χωριστής δήλωσης, πρέπει να γνωστοποιηθεί ξανά από τουλάχιστον έναν εκ των συζύγων. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28/2/2025, οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2024.
Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλον. Ακόμη, όσοι επιλέγουν την υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr.
- Δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους.
- Δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία, διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.
- Στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.
Ακίνητα και εισόδημα τέκνων
Κατά τη διαδικασία υποβολής χωριστής φορολογικής δήλωσης και ειδικότερα όσον αφορά τα ακίνητα, κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο, καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους, ενώ το εισόδημα ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.