Σε 18 μήνες το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει και η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει τα 248 από τα 383 ορόσημα που απομένουν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».
Στο πλαίσιο αυτό και μετά από επαφές που είχαν στελέχη της Κομισιόν με τις ελληνικές αρχές, η Ελλάδα θα πρέπει έως το Πάσχα να υποβάλλει το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0».
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σχετίζονται με το σκέλος των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα στο να εντοπίσει εκείνα τα έργα τα οποία φαίνεται ότι κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2026 οπότε και τελειώνει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Καμία παράταση
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι λοιπόν χρήσιμο να δουλέψουμε με τις ελληνικές αρχές και αυτές να κάνουν τις προτάσεις τους για αναθεώρηση του Σχεδίου» αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το έργο είναι δύσκολο και είναι το πιο κρίσιμο σημείο.
Βασικός στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 9,6 δις. ευρώ των επιδοτήσεων που απομένουν να εκταμιευθούν στην Ελλάδα. Αρμόδιες πηγές εμφανίστηκαν αισιόδοξες ότι η Αθήνα έχει εξαιρετικά υψηλές πιθανότητες να απορροφήσει το σύνολο των πόρων από το σκέλος των επιδοτήσεων. Και επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος, η Ελλάδα καλείται να ξεκαθαρίσει ποιες επενδύσεις δεν φαίνεται να προχωρούν και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην χαθούν επενδύσεις που αποτελούν ορόσημα και έχουν ειδική σημασία καθώς μπορεί να κοστίσουν μέρος της δόσης με πολλαπλάσια αξία από τον προϋπολογισμό των συγκεκριμένων επενδύσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και 15 φορές υψηλότερα από το ποσό των επενδύσεων που δεν υλοποιήθηκαν.
76 μεταρρυθμίσεις και 105 επενδύσεις
Ένα από τα ζητήματα που φαίνεται να προβληματίζει τις Βρυξέλλες, παρότι αναγνωρίζουν ότι η χώρα έχει καταφέρει να απορροφήσει ένα σημαντικό ποσό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι κατά πόσο η δημόσια διοίκηση θα καταφέρει να «σηκώσει» ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 76 μεταρρυθμίσεις και 105 επενδύσεις.
Εν αναμονή και της απόφασης εκταμίευσης της 5ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, πιθανότατα εντός του Μαρτίου, μέχρι τώρα η χώρα μας έχει εκπληρώσει 135 ορόσημα, περίπου το 35,2% του συνόλου (383) και έχει λάβει περίπου το 51% των επιδοτήσεων. Από τα 248 ορόσημα που απομένουν τα 177 είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις και τα 71 με μεταρρυθμίσεις.