Διψήφια άνοδο, της τάξης του 10,7% κατέγραψαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024, συγκριτικά με το 2023. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η σημαντική αυτή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών- από 61,1 δισ. στα 67,7 δισ. ευρώ- καταγράφηκε κυρίως το β’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους οπότε και είχε ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ένα εμβληματικό έργο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Σημειώνεται ότι μέσω της διασύνδεσης, για όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS εκδίδεται και το αντίστοιχο παραστατικό μέσω των ταμειακών μηχανών, με αποτέλεσμα να μην αποκρύπτονται έσοδα και με αυτόν τον τρόπο να περιορίζεται σημαντικά η φοροδιαφυγή.
Υπέρβαση στόχου στα φορο-έσοδα
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024 επετεύχθη αύξηση φορολογικών εσόδων πέραν του στόχου που είχε τεθεί, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, κάτι που, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλεται τόσο στην διασύνδεση POS-ταμειακών όσο και στην επέκταση εφαρμογής του συστήματος myDATA για τις επιχειρήσεις.
Κωστής Χατζηδάκης: Η διασύνδεση POS-ταμειακών πέτυχε
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε την αύξηση κατά 6,6 δισ. ευρώ των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2024 ως «την πιο ισχυρή απόδειξη ότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές πέτυχε συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Όπως σημείωσε, «μέσα από αυτήν την μεταρρύθμιση ενισχύεται το αίσθημα της δικαιοσύνης και ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και παράλληλα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα που μπορούν να κατευθυνθούν είτε σε στήριξη της κοινωνικής πολιτικής είτε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων. Πρόκειται επομένως για μια κοινωνική πολιτική στην πράξη η οποία ήρθε για να μείνει».
Άνοδος… 614% στα πλυντήρια αυτοκινήτων
Είναι ενδεικτικό, ότι σε κλάδους όπως τα πλυντήρια αυτοκινήτων, οι υπηρεσίες φροντίδας παδιών, οι δικκηγόροι και τα ταξί, καταγράφηκε τριψήφια άνοδος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ειδικότερα, ορισμένοι κλάδοι με μεγάλη αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 σε σχέση με το 2023 ήταν οι εξής:
- Πλυντήρια αυτοκινήτων (από 11,2 εκατ. στα 80,2 εκατ. ευρώ)- αύξηση 614%.
- Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών (από 13,6 εκατ. στα 71,1 εκατ. ευρώ) – αύξηση 433%.
- Υπηρεσίες επισκευής ρολογιών και κοσμημάτων (από 1 εκατ. στα 4,6 εκατ.) –αύξηση 348%.
- Δικηγόροι (από 11,3 εκατ. στα 45 εκατ. ευρώ)- αύξηση 299%.
- Ταξί (από 26,5 εκατ. στα 79 εκατ. ευρώ)- αύξηση 196%.
- Φωτογραφεία, γραφικές τέχνες (από 2,2 εκατ. στα 4,1 εκατ. ευρώ)- αύξηση 86%.
- Καθαριστήρια-πλυντήρια (από 11,5 εκατ. στα 16,3 εκατ. ευρώ)- αύξηση 41%.
- Οδοντίατροι (από 206 εκατ. στα 249 εκατ. ευρώ)- αύξηση 21%.
- Εστίαση (από 5,9 δισ. ευρώ στα 6,6 δισ. ευρώ)- αύξηση 12,5%.
- Γιατροί (από 357 εκατ. στα 392 εκατ. ευρώ)- αύξηση 10%.
Στα σκαριά και νέα ψηφιακά όπλα κατά της φοροδιαφυγής
Για το 2025, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δρομολογείται η υλοποίηση τεσσάρων ακόμη ψηφιακών μεταρρυθμίσεων εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ήδη από τις αρχές του έτους εφαρμόζεται η καθολική χρήση του myDATA για την δήλωση εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων, ενώ σταδιακά εντός του έτους πρόκειται να εφαρμοστεί το Ψηφιακό Πελατολόγιο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής καθώς και η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου.