Skip to main content

ΤτΕ: Περαιτέρω αποκλιμάκωση πληθωρισμού το 2025, κίνδυνοι από τον προστατευτισμό

Οι επισημάνσεις της ΤτΕ στο Note on the Greek Economy της 14ης Φεβρουαρίου

Στις παγκόσμιες αβεβαιότητες και τις πολιτικές προστατευτισμού που θα μπορούσαν να πλήξουν τον παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις εντοπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδας στο ενημερωτικό σημείωμα (Note on the Greek Economy) του Φεβρουαρίου.

Η ΤτΕ σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κορυφωθεί το 2025 και να συγκλίνει κατόπιν, καθοδηγούμενος από την ιδιωτική κατανάλωση και τις υποστηριζόμενες από ευρωπαϊκούς πόρους επενδύσεις, ενώ πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την αποκλιμάκωσή του το 2025.

Η ΤτΕ σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 και με ρυθμό 2,4 σε ετήσια βάση, σημειώνοντας επιδόσεις που ξεπερνούν τις αντίστοιχες της ευρωζώνης.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε γρήγορα από τα υψηλά του 2022 χάρη κυρίως στην πτώση των τιμών ενέργειας το 2023 αλλά παρέμεινε σχετικά αυξημένος στο 3% το 2024 εξαιτίας πληθωριστικών πιέσεων στον τομέα των υπηρεσιών.

Tον Ιανουάριο του 2025, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,1% λόγω της αύξησης του πληθωρισμού της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων. Στην αγορά κατοικίας, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό κατά τη διάρκεια του 2023 και συνέχισαν να αυξάνονται με ισχυρό, αν και κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό σε ετήσια βάση.

Αγορά εργασίας

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν θετικές το 2024, με την απασχόληση να αυξάνεται και την ανεργία να μειώνεται σε μονοψήφια νούμερα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε σημαντικά το 2023, αλλά επιδεινώθηκε τους πρώτους έντεκα μήνες του 2024 (κατά 510,9 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

Το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, σημαντικά μεγαλύτερο από τον στόχο του 1,1%, λόγω υψηλότερων φορολογικών εσόδων καθώς και χαμηλότερων πρωτογενών δαπανών. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022 στο 161,9% του ΑΕΠ λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και του αυξημένου πληθωρισμού.

Η πιστωτική επέκταση των τραπεζών επιταχύνθηκε σημαντικά το 2024 σε συνάφεια με την οικονομική ανάπτυξη και επίσης με τη μείωση των επιτοκίων.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα εξακολούθησαν να αυξάνονται το 2024, αλλά η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε. Τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού έχουν μειωθεί από τα μέσα του 2023, αλλά παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι αποδόσεις και τα spread των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων μετριάστηκε από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και την επενδυτική βαθμίδα.