Την «ελάφρυνση» των λογαριασμών ρεύματος από χρεώσεις άσχετες προς το κόστος ενέργειας εξετάζει η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την υπέρμετρη επιβάρυνση που προκύπτει από το μη ενεργειακό σκέλος των τιμολογίων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές που συνομίλησαν με τη «Ν», η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικότερου «Σχεδίου Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια» που αναμένεται να ανακοινώσει περί τα τέλη του μήνα η Κομισιόν και περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η σχετική συζήτηση, αν και δεν είναι καινούργια, αναζωπυρώνεται στο έδαφος των προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης και συγκεκριμένα στην ανάγκη να «φτάσει» και να εμπεδωθεί στον τελικό καταναλωτή το όφελος από τη φθηνότερη πράσινη ενέργεια.
Υπό αυτό το πρίσμα, το εγχείρημα της Κομισιόν δεν περιορίζεται σε μια μόνο χώρα ούτε και αφορά επιμέρους μέτρα, παρά επεκτείνεται στη συνολικότερη «φόρμουλα» επί της οποίας δομούνται σήμερα οι λογαριασμοί ρεύματος ανά την Ευρώπη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος, το πρόβλημα εντοπίζεται πιο έντονο, συγκριτικά με την Ελλάδα, σε μια σειρά από χώρες της Ένωσης, όπου ο λογαριασμός αναγράφει απλώς ένα «νούμερο» προς πληρωμή χωρίς περαιτέρω ανάλυση πώς προκύπτει αυτό, «συσκοτίζοντας» έτσι το πραγματικό κόστος ενέργειας που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.
Κατά συνέπεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν επιχειρούν αρχικά να αναλύσουν τους επιμέρους «συντελεστές» που συν θέτουν έναν λογαριασμό ρεύμα τος, να εξετάσουν μία προς μία τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτούς, συμπεριλαμβάνοντας στην «άσκηση» και το περιεχόμενο των τελών δικτύου και εν συνεχεία να διαπιστωθεί τι είδους παρεμβάσεις – συστάσεις μπορούν να γίνουν με πανευρωπαϊκή διάσταση. Χρειάζεται να σημειωθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι η όποια παρέμβαση της Κομισιόν πιθανότερο να έχει χαρακτήρα σύστασης «προς ναυτιλλομένους» παρά υποχρεωτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι αφενός το ζήτημα παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα και αφετέρου ο συνολικότερος προσανατολισμός εστιάζει σε μέτρα άμεσης εφαρμογής που θα φέρουν γρήγορο αποτέλεσμα, παρά σε πιο δομικές και επομένως χρονοβόρες παρεμβάσεις, όπως θα ήταν η έκδοση μιας οδηγίας.
Σχέδιο δράσης
Ενδεικτική πάντως της συνολικότερης προσέγγισης της Κομισιόν είναι η πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου Ενέργειας, Νταν Γιόρ γκενσεν, που έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο «Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια για αντιμετώπιση του μη ενεργειακού σκέλους των λογαριασμών ενέργειας». Μάλιστα, το θέμα έχει απασχολήσει και ευρωπαϊκούς οργανισμούς «πράσινης» ενέργειας στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν και να αναδείξουν στα μάτια των καταναλωτών τα πραγματικά οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη σταθμών Ανανεώσιμης Πράσινης Ενέργειας και τα οποία τυγχάνουν «συκοφάντησης», όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, στο συνολικότερο έδαφος αύξησης του ενεργειακού κόστους που ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, εκκινεί από τρίτους παράγοντες.
Χρειάζεται να προσθέσουμε, όπως έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η «Ν», ότι η εν λόγω συζήτηση συνιστά μέρος ευρύτερων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες εν όψει και των επικείμενων ανακοινώσεων της Κομισιόν και στόχο έχουν να θέσουν ορισμένους «κοινούς» κα νόνες σε επίπεδο αγοράς προμήθειας, που, παρά τις επιμέρους διαφορές από αγορά σε αγορά, θα διαμορφώνουν μια κοινή βάση για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις ερωτήσεις που περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο της Κομισιόν προς τους προμηθευτές και τις Ρυθμιστικές Αρχές, όπου θίγονται θέματα σχετικά με τις αποσυνδέσεις ευάλωτων νοικοκυριών, τη «φόρμουλα» των λογαριασμών ρεύματος, την προσυμβατική πληροφόρηση κ.ά.