Στα 2,2 δις. ευρώ ανήλθε η νέα χρηματοδότηση που παρείχε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το 2024.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ενεργειακό εφοδιασμό, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στη διαχείριση καταστροφών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Τράπεζας για τις επενδύσεις, στη χώρα μας διαπιστώνεται ότι τα επίπεδα επενδύσεων είναι 40% υψηλότερα από τα προ κορονοϊού επίπεδα.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αισιοδοξία, ακόμη και εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών αβεβαιοτήτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης. «Ο Όμιλος ΕΤΕπ παραμένει προσηλωμένος στην υποστήριξη των επενδυτικών φιλοδοξιών της χώρας, διασφαλίζοντας ότι οι τοπικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο τοπίο».
Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα που διεξήχθη, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το μερίδιο των επιχειρήσεων που επενδύουν αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Οι επενδυτικές προοπτικές είναι θετικές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι, συνολικά, θετικές σε σχέση με το οικονομικό κλίμα, τις προοπτικές, τη διαθεσιμότητα εξωτερικής και εσωτερικής χρηματοδότησης και “ασθενώς” θετικά για το πολιτικό ή ρυθμιστικό κλίμα, που σημαίνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν βελτίωση παρά επιδείνωση» σημειώνεται στην έκθεση της ΕΤΕπ.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρίες της Ε.Ε. Εξαίρεση αποτελούν οι μικρομεσαίες και οι επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα που εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με το κλίμα σε πολιτικό και ρυθμιστικό επίπεδο.
Με βάση την έρευνα, το 72% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο σε σχέση με το επίπεδο επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια, αν και κινείται κάτω από την Ε.Ε. συνολικά. Το ¼ των επιχειρήσεων αναμένει ενίσχυση των επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας την επόμενη 3ετία, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕπ, οι επενδύσεις των νοικοκυριών, οι εταιρικές επενδύσεις και οι κρατικές επενδύσεις έχουν συμβάλει στην συνολική ισχυρή αύξηση των συνολικών επενδύσεων. «Η ισχυρή αύξηση των κρατικών επενδύσεων υποστηρίζεται από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιο υποστηρίζει επίσης έμμεσα τις ιδιωτικές επενδύσεις ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών».
Για την Ελλάδα, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι:
- Οι ελληνικές επιχειρήσεις ασχολούνται περισσότερο με το διεθνές εμπόριο από τις αντίστοιχες στην Ε.Ε. (74% έναντι 63%), έχοντας διπλάσιες πιθανότητες να εισάγουν από το εξωτερικό. Ωστόσο, εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά από τις διαταραχές του εμπορίου, παρόλο που αυτές οι ανησυχίες αμβλύνονται στην υπόλοιπη ΕΕ.
- Το 88% των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρει ότι αντιμετωπίζει τριβές στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. κατά τις εξαγωγές εντός του μπλοκ, σε σύγκριση με μόλις το 60% των επιχειρήσεων της Ε.Ε. συνολικά.
- Η γραφειοκρατία παραμένει μια πρόκληση. Το 63% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό για τη διαχείριση διοικητικών απαιτήσεων, σε σύγκριση με το 86% στην Ε.Ε. Στον τομέα των κατασκευών και των υποδομών, καθώς και μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 1 στις 4 επιχειρήσεις απασχολεί πάνω από το 10% του εργατικού της δυναμικού αποκλειστικά για λόγους γραφειοκρατικής συμμόρφωσης.
- Η συνειδητοποίηση του φυσικού κινδύνου της κλιματικής αλλαγής είναι υψηλή μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων. Το 70% των ελληνικών εταιρειών δηλώνουν ότι επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων αναλαμβάνουν δράση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48%.
- Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν προληπτικά μέτρα ή να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα σε σχέση με την Ε.Ε. (77% έναντι 91% αντίστοιχα).
- Οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση είναι επίσης χαμηλότερες από ό,τι σε ολόκληρη την Ε.Ε. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν ήδη επενδύσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και είναι λιγότερο πιθανό να σχεδιάσουν μελλοντικές επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 32% των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι επένδυσαν στην ενεργειακή απόδοση το 2023.
- Η καινοτομία και η ψηφιοποίηση αποτελούν βασική πηγή ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Από αυτή την άποψη, οι ελληνικές επιχειρήσεις τα καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς περίπου 3 στις 10 (29%) αναφέρουν δραστηριότητα καινοτομίας το 2023. Όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, το ποσοστό φτάνει στο 53% έναντι 74% στο σύνολο της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου των πραγμάτων, των μεγάλων δεδομένων/AI, τρισδιάστατη εκτύπωση, επαυξημένη πραγματικότητα. Από την άλλη, οι ελληνικές εταιρείες πρωτοστατούν στην υιοθέτηση drones και είναι εξίσου πιθανό να υιοθετήσουν την τρισδιάστατη εκτύπωση.
Σημειώνεται ότι η έρευνα επενδύσεων τη ΕΤΕπ είναι μια ετήσια έκθεση που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις σε περίπου 13.000 εταιρείες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με πρόσθετες πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.