Skip to main content

«Μπλόκο» στο ξέπλυμα χρήματος με cryptos

Αυστηροί έλεγχοι και ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά κρυπτοστοιχείων

«Τάξη» στην αγορά κρυπτονομισμάτων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βάζοντας «τέλος» στην ανωνυμία και ενισχύοντας το πλαίσιο ελέγχων με στόχο την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς εστιάζουν στην αυστηροποίηση των ελέγχων ενώ όλες οι πλατφόρμες ανταλλαγής, όπως Binance, Kraken, κ.α., θα πρέπει να λάβουν επίσημη άδεια λειτουργίας ή να ορίσουν έναν εκπρόσωπο υπεύθυνο για τη διαβίβαση των στοιχείων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές προκειμένου να διασταυρώνεται η προέλευση των χρημάτων και να εντοπίζονται τυχόν ύποπτες συναλλαγές. Στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εντοπίσουν ύποπτες μεταφορές κρυπτονομισμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να «παγώνουν» τις συναλλαγές και να απαιτούν φορολογικό και περιουσιακό έλεγχο του συναλλασσόμενου. Δηλαδή, όσοι θέλουν να ανταλλάξουν σημαντικά ποσά crypto με ευρώ θα πρέπει να είναι διαφανείς ως προς τα οικονομικά τους στοιχεία.

Πώς θα γίνει αυτό; Η διαδικασία προβλέπει ότι θα απαιτείται η ταυτοποίηση του συναλλασσόμενου και θα έχει προηγηθεί προκαταρκτικός φορολογικός έλεγχος προτού ολοκληρωθεί η μετατροπή των κρυπτονομισμάτων σε ευρώ. Πιο συγκεκριμένα :

  • Θα πρέπει να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων. Οι πλατφόρμες θα ζητούν από τους χρήστες να παρέχουν προσωπικά και φορολογικά στοιχεία, όπως ταυτότητα, ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό και απόδειξη της προέλευσης των κρυπτονομισμάτων.
  • Στην περίπτωση που η συναλλαγή θεωρηθεί ύποπτη ή ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο θα πραγματοποιείται διασταύρωση των φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων του χρήση με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους τόσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
  • Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η μετατροπή θα ολοκληρώνεται. Αν όμως υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, τότε η υπόθεση θα παραπέμπεται για περαιτέρω έλεγχο στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα μπορούν να ζητήσουν στοιχεία πόθεν έσχες ή ακόμα και να μπλοκάρουν τη συναλλαγή.

Οι πλατφόρμες crypto εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η χωρίς άδεια λειτουργίας μίας πλατφόρμας θα αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα και θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αλλά και χρηματικά πρόστιμα. Επιπλέον στην περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται είναι:

  • πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ, ή ποσοστό από 3-12% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών ανάλογα με την ένταση της παράβασης και επιπλέον:

α) αποστέρηση των κερδών που αποκομίστηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν λόγω της παράβασης, στον βαθμό που αυτά μπορούν να προσδιοριστούν,

β) ανάκληση ή αναστολή, ολική ή μερική, της άδειας παρόχου υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων,

γ) προσωρινή απαγόρευση μέχρι 6 μηνών και σε περίπτωση υποτροπής απαγόρευση διάρκειας τουλάχιστον 10 σε βάρος μέλους του διοικητικού οργάνου του παρόχου υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων ή κάθε άλλου υπαίτιου για την παράβαση φυσικού προσώπου, να ασκεί διοικητικά καθήκοντα στους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων,

δ) προσωρινή απαγόρευση διενέργειας συναλλαγών για ίδιο λογαριασμό επί κρυπτοστοιχείων σε βάρος μέλους του διοικητικού οργάνου παρόχου υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων ή κάθε άλλου υπαίτιου για την παράβαση φυσικού προσώπου.

Παράλληλα θεσπίζονται διατάξεις για τις διαφημίσεις κρυπτοστοιχείων με στόχο την προστασία του επενδυτικού κοινού. Συγκεκριμένα, οι διαφημίσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν σαφή πληροφόρηση, να μην αποκρύπτουν σημαντικές πληροφορίες για τη λήψη απόφασης, να περιέχουν παράλληλα με τα οφέλη και επαρκή ενημέρωση για το ρίσκο καθώς και σαφή προειδοποίηση για τους κινδύνους όπως και για το ότι οι απώλειες δεν καλύπτονται από ταμεία εγγυήσεων ή συστήματα κάλυψης επενδυτών.

Το νέο πλαίσιο στοχεύει, επίσης, στη διακρατική συνεργασία μέσω πλατφορμών crypto εκτός Ελλάδας καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι Αρχές για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα έχουν το δικαίωμα να ερευνούν ύποπτες συναλλαγές, να παγώνουν κεφάλαια και να απαιτούν φορολογικό και περιουσιακό έλεγχο για όσους κινούνται εκτός των κανόνων.

Όσον αφορά τη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική παρέμβαση εντός του έτους.