Εντός της επόμενης εβδομάδας έχει προγραμματισθεί να αρχίσει και πάλι η υποβολή αιτήσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη λήψη ρευστότητας από το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με 12 εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες.
Όπως έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΕΑΤ, στο εν λόγω Ταμείο, του οποίου ο αρχικός προϋπολογισμός των 460 εκατ. ευρώ εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες μέρες, προστίθενται άλλα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία, σε συνδυασμό με την τραπεζική συμμετοχή, θα χορηγήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ.
Τα δάνεια του Ταμείου είναι άτοκα στο 40% του κεφαλαίου, ενώ για το υπόλοιπο 60% προβλέπεται επιδότηση του επιτοκίου κατά 3% για τα δύο πρώτα χρόνια.
Στόχος του Ταμείου είναι η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και την κάλυψη μεγάλου εύρους των χρηματοδοτικών τους αναγκών. Περαιτέρω, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικής λειτουργίας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση των διαδικασιών και των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και, κατ’ επέκταση, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και της θέσης τους στις διεθνείς αγορές.
Τα βασικά στοιχεία του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας:
1
Ποιους αφορά;
Το Ταμείο αφορά επιλέξιμες -βάσει αναρτημένης λίστας ΚΑΔ στον ιστότοπο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εγκατάσταση και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.
2
Ποιο είναι το σχήμα χρηματοδότησης κάθε δανείου;
Το Ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 40% του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω του πιστωτικού ιδρύματος με τη χρέωση των σχετικών επιτοκίων, σύμφωνα με την πιστοδοτική του πολιτική, μειωμένων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης. Επιπρόσθετα, το Ταμείο μπορεί να επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου που εφαρμόζει το πιστωτικό ίδρυμα στα κεφάλαιά του (3%) για τα δύο πρώτα έτη του δανείου (από την πρώτη εκταμίευση).
3
Ποιο είναι το οικονομικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση;
Τα οικονομικά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις είναι τα εξής:
α) Η χρηματοδοτούμενη επιχείρηση απαλλάσσεται πλήρως των τόκων για το μέρος του δανείου που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο (ήτοι το 40% εκάστου δανείου), δεδομένου ότι το ποσό αυτό παρέχεται από το Ταμείο άτοκο.
β) Το Ταμείο μπορεί να επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου που εφαρμόζει το πιστωτικό ίδρυμα στα κεφάλαιά του (ήτοι το 60% εκάστου δανείου). Η επιδότηση αφορά τα δύο πρώτα έτη του δανείου (από την πρώτη εκταμίευση) και μειώνει το επιτόκιο του πιστωτικού ιδρύματος κατά 3%, το οποίο αντίστοιχα απομειώνει το τελικό επιτόκιο του δανείου.
γ) Κάθε πιστωτικό ίδρυμα που συμμετέχει στο Ταμείο υποχρεούται να μειώνει το επιτόκιο εκάστου δανείου κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης ετησίως, σε σύγκριση με τα επιτόκια που θα εφαρμόζονταν σε αντίστοιχη χρηματοδότηση χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.
δ) Το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που δύναται να ζητήσει το πιστωτικό ίδρυμα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου.
4
Ποιο είναι το ύψους του δανείου;
Το ύψος δανείου καθορίζεται ως εξής:
α) Υποπρόγραμμα 1 για επενδυτικά δάνεια:
– Δράση 1.1: Δάνεια μέσω De Minimis [Καν. (Ε.Ε.) 2831/2023] από 20 χιλ. έως 1,5 εκατ. ευρώ.
– Δράση 1.2: Δάνεια μέσω ΓΑΚ (άρθρο 21) από 20 χιλ. έως 8 εκατ. ευρώ.
β) Υποπρόγραμμα 2 για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού:
– Δράση 2.1: Δάνεια μέσω De Minimis [Καν. (Ε.Ε.) 2831/2023] από 10 χιλ. έως 500 χιλ. ευρώ.
5
Ποια είναι η διάρκεια δανείου;
Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου καθορίζεται ως εξής:
– Υποπρόγραμμα 1 για επενδυτικά δάνεια: Από 5 έως 12 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.
– Υποπρόγραμμα 2 για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού: Από 2 έως 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος έως 12 μήνες.
6
Πώς γίνονται οι εκταμιεύσεις των δανείων;
Το ποσό του δανείου εκταμιεύεται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά, εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης τελικού αποδέκτη και σε κάθε περίπτωση πριν από τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας, ήτοι την 31η Δεκεμβρίου 2029. Ειδικότερα, στην περίπτωση τμηματικών εκταμιεύσεων, η ολική εκταμίευση του δανείου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε μέγιστη διάρκεια 24 μηνών από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, με τελική ημερομηνία εκταμίευσης σε κάθε περίπτωση την 31η Δεκεμβρίου 2029.
7
Τι εξασφαλίσεις απαιτούνται;
Το πιστωτικό ίδρυμα δικαιούται να λαμβάνει ενοχικές ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική του. Το μέγιστο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που μπορεί να απαιτηθεί δεν μπορεί να ξεπεράσει το 100% του κεφαλαίου του δανείου.
8
Πώς υποβάλλει η επιχείρηση το αίτημα χρηματοδότησης;
Για την ένταξη στο Ταμείο η υποψήφια επιχείρηση υποβάλλει αίτηση:
α) Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου https://kyc.hdb.gr/. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μια σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα πιστωτικά ιδρύματα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει κατ’ αρχάς αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.
β) Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου https://app.opske.gr/, όπου καταχωρείται ο μοναδικός κωδικός από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ για το πιστωτικό ίδρυμα.
γ) Στο πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά μέσω του KYC για την αξιολόγηση της αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Επιπλέον, η επιχείρηση συμπληρώνει ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης σε τρία βασικά κριτήρια: περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) στην πλατφόρμα ESG Tracker by HDB, μέσω του δικτυακού τόπου https://esgtracker.hdb.gr/. Η συμπλήρωση του εν λόγω ερωτηματολογίου είναι απαραίτητη, προκειμένου να δύναται να υποβληθεί η αίτηση χρηματοδότησης στην τράπεζα. Διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης δεν αποτελούν κριτήριο επιλεξιμότητας της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
9
Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες;
Οι χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου θα πρέπει να καλύπτουν δαπάνες που περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) της επιχείρησης, η υποβολή του οποίου είναι υποχρεωτική. Στο Υποπρόγραμμα 1, το business plan περιλαμβάνει και την περιγραφή της επένδυσης (επενδυτικό σχέδιο). Οι δαπάνες πιστοποιούνται με την προσκόμιση παραστατικών – δικαιολογητικών τεκμηρίωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητά της, η συσχέτισή της με το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο και η επίτευξη των σκοπών του Ταμείου. Ειδικότερα:
α) Για το Υποπρόγραμμα 1, Δράσεις 1.1 και 1.2: Οι δαπάνες αφορούν την υλοποίηση του υποβληθέντος επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης, όπως αυτό περιλαμβάνεται στο business plan, και δεν έχουν πραγματοποιηθεί (εξόφληση τιμολογίων) πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στον Ενδιάμεσο Χρηματοδοτικό Οργανισμό – ΕΧΟ (τράπεζα). Γίνονται δεκτά τιμολόγια επί πιστώσει ημερομηνίας έως και έξι μήνες πριν από την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης στο πιστωτικό ίδρυμα. Οι χρηματοδοτήσεις του Υποπρογράμματος 1 απαιτείται σε κάθε περίπτωση να συνοδεύονται από την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών που να αποδεικνύουν την υλοποίηση και τον σκοπό του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και να τεκμηριώνουν την τήρηση των όρων του άρθρου 21 του ΓΑΚ, εφόσον αφορούν τη Δράση 1.2.
β) Για το Υποπρόγραμμα 2, Δράση 2.1: Οι δαπάνες που εξοφλούνται από το δάνειο κεφαλαίου κίνησης αφορούν υποχρεώσεις σχετιζόμενες με τον εμπορικό/συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης, ως μέρος των δραστηριοτήτων αυτής, όπως για παράδειγμα δαπάνες που σχετίζονται με ανάπτυξη ή επέκταση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί (εξόφληση τιμολογίων) πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Γίνονται δεκτά τιμολόγια επί πιστώσει ημερομηνίας έως και έξι μήνες πριν από την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης στο πιστωτικό ίδρυμα. Μεταξύ άλλων, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, μισθολογικό κόστος που σχετίζεται με την ανάπτυξη ή επέκταση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης, αποθεμάτων κ.ο.κ.
10
Ποιες είναι οι συνεργαζόμενες τράπεζες;
Τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι -κατά αλφαβητική σειρά- τα εξής: Aegean Baltic Bank, Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Optima bank, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και Τράπεζα Πειραιώς.