Στην αξιολόγηση και όπου απαιτείται αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής (ΡΣΑ) προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) και ενώ δεν έχουν τηρηθεί όσα προβλέπονται στο υφιστάμενο Ρυθμιστικό που θεσπίστηκε με νόμο πριν 11 χρόνια (ν. 4277/2014).
Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΥΠΕΝ τη διενέργεια διαγωνισμού χθες έδωσε στη δημοσιότητα το τεύχος δημοπράτησης καλώντας τις μελετητικές εταιρίες να υποβάλλουν τις προσφορές τους έως 12/03/2025 (προϋπολογισμός έργου 862.987 ευρώ χωρίς ΦΠΑ).
Όπως σημειώνεται αναφορικά με τη σκοπιμότητα της αναθεώρησης του ΡΣΑ «οι σημαντικές κοινωνικό οικονομικές αλλαγές ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που αλλάζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπερτονίζουν την ανάγκη για την αξιολόγηση του υπάρχοντος σχεδίου και την αναθεώρηση του σε συγκεκριμένους τομείς».
Προστίθεται δε ότι παρατηρούνται «σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ρυθμίσεων του ν. 4277/2014 αναφορικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής του ΡΣΑ, και ειδικότερα στις ρυθμίσεις των άρθρων 35 (κατάρτιση των προβλεπόμενων ανά διετία εκθέσεων εφαρμογής του ΡΣΑ), 36 (για την κατάρτιση των απαιτούμενων σχεδίων δράσης του προγράμματος δράσης για την εφαρμογή του ΡΣΑ) και 37 (για την υλοποίηση του προβλεπόμενου συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης του ΡΣΑ, βάσει δεικτών).
Περαιτέρω, όπως επίσης τονίζεται, βασικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα επικαιροποιημένο ΡΣΑ και να προταθεί ο τρόπος διαχείρισής τους, μεταξύ άλλων, αφορούν, τις πληθυσμιακές τάσεις σε επίπεδο δημογραφικών δεδομένων, τις μεταναστευτικές ροές, το φαινόμενο της υποβάθμισης και της «περιθωριοποίησης» περιοχών, την αντιμετώπιση του γερασμένου κτιριακού δυναμικού καθώς και τις μεγάλες αναπλάσεις που έχουν δρομολογηθεί όπως είναι το Ελληνικό, το κυβερνητικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της Πυρκάλ κ.α.
Ως προς την αντιμετώπιση του γερασμένου κτιριακού δυναμικού αναφέρονται χαρακτηριστικά τα παραδείγματα γειτονιών όπως το Παγκράτι, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, η Νεάπολη κ.λ.π. που αναπτύχθηκαν κατά κύριο λόγο τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 με νέες τότε πολυκατοικίες.