Skip to main content

Στο ΣτΕ εκδικάζεται η τιμολόγηση του νερού

Οι φορείς που έχουν καταθέσει την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση «στήνει» έναν ανεξέλεγκτο μηχανισμό κοστολόγησης -τιμολόγησης των νερών

Στην εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού που έχουν καταθέσει συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς προχωρά σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, εάν η ανάθεση του ελέγχου της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων – ΡΑΑΕΥ (ο οποίος μέχρι τώρα γινόταν από το δημόσιο και τους ΟΤΑ) διασφαλίζει τον έλεγχο των υπηρεσιών ύδατος με όρους δημοσίου συμφέροντος, ώστε το αγαθό του νερού να παρέχεται στο σύνολο των πολιτών σε προσιτή τιμή, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Επιπλέον, καλείται να αποφασίσει εάν με τις ρυθμίσεις της προσβαλλόμενης απόφασης υιοθετείται μεθοδολογία τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που μετατρέπει το νερό σε εμπορικό προϊόν, χωρίς να διασφαλίζεται η παροχή οικονομικά προσιτών υπηρεσιών στους πολίτες και χωρίς να προστατεύονται κατά τρόπο αποτελεσματικό οι υδατικοί πόροι.

Οι φορείς που έχουν καταθέσει την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση «στήνει» έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης -τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας, απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς.

Από την πλευρά της κυβέρνησης σημειώνεται ότι η ΚΥΑ καθορίζει σαφείς κανόνες για τον καθορισμό των τιμολογίων, εξασφαλίζοντας ότι οι αυξήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ενώ επιτρέπεται η μείωση των τιμολογίων χωρίς περιορισμούς. Αυτό αποτρέπει φαινόμενα αυθαίρετων και υπερβολικών αυξήσεων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Παράλληλα, η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των τιμολογίων από τους παρόχους αυξάνει τη διαφάνεια και επιτρέπει τον έλεγχο από τους πολίτες και τις αρχές.

Προστίθεται επίσης ότι η ΚΥΑ προβλέπει ειδικά τιμολόγια για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, πολύτεκνες οικογένειες και δημόσιες κοινωνικές υποδομές. Ειδικότερα, οι πάροχοι υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη κοινωνικές, γεωγραφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, προσαρμόζοντας τη χρέωση των υπηρεσιών ύδατος.

Επισημαίνεται ότι η ΚΥΑ εισάγει την υποχρεωτική καταμέτρηση της κατανάλωσης τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν διαρροές. Αυτό προλαμβάνει υπερβολικές χρεώσεις σε καταναλωτές που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει απώλεια νερού στις εγκαταστάσεις τους.

Επιπλέον, εισάγονται μηχανισμοί διαχείρισης για την αποζημίωση των καταναλωτών σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπερβολική κατανάλωση λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, εισάγεται η έννοια της εποχικής τιμολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης νερού κατά τους θερινούς μήνες δεν επιβαρύνουν δυσανάλογα τους μόνιμους κατοίκους.

Περιβαλλοντικό κόστος

Να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ ενσωματώνει το περιβαλλοντικό κόστος στην τιμολόγηση, παρέχοντας κίνητρα για αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι πάροχοι ενθαρρύνονται να υιοθετούν τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού και μεθόδους μείωσης απωλειών. Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης της αποδοτικότητας του δικτύου ύδρευσης, αποτρέποντας τη σπατάλη και εξασφαλίζοντας την επάρκεια του πόσιμου νερού μακροπρόθεσμα.

Η ΡΑΑΕΥ στο μεταξύ έχει αυξημένες αρμοδιότητες για την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος. Οι εταιρίες που δεν συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΚΥΑ υπόκεινται σε κυρώσεις, διασφαλίζοντας ότι η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Την προσφυγή κατέθεσαν οι Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και πολίτες από όλη την Χώρα.