Skip to main content

Κεφάλαια άνω των 6,5 δισ. σε προγράμματα στέγασης

Intime News/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τι δηλώνει στη «Ν» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη

«Οι χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, βεβαίως δείχνουν τη μεγάλη ανάγκη των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, καλύπτοντας μια πολύ βασική ανάγκη», επισημαίνει με δήλωσή της στη «Ν» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Οι αιτήσεις, προσθέτει η υπουργός, «μας δείχνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ για τα δυο σχετικά προγράμματα -“Σπίτι μου 1” και “Σπίτι μου 2”- αγκαλιάζεται και αποδίδει πολύ ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Μόλις ολοκληρωθεί και το “Σπίτι μου 2”, περισσότεροι από 30.000 νέοι, νέα ζευγάρια και οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα θα έχουν πάρει στα χέρια τους το κλειδί του δικού τους σπιτιού και θα μπορούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και αισιοδοξία να προγραμματίσουν τη ζωή τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει όμως θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης σε ευάλωτες ομάδες και τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε επισφάλεια και υλοποιούμε ήδη μια σειρά από στοχευμένα και, επιτρέψτε μου να πω, πρωτοποριακά προγράμματα. Το στεγαστικό είναι ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, έχουμε πλήρη συνείδηση ως κυβέρνηση, αλλά επιστρατεύουμε όλες τις συνέργειες για την αντιμετώπισή του και έως το 2027 θα έχουμε διαθέσει πάνω από 6,5 δισ. ευρώ».

Περισσότερες από 110.00 αιτήσεις έχουν υποβληθεί για το πρόγραμμα επιδότησης πρώτης κατοικίας «Σπίτι μου 2» μέσω του gov.gr σε διάστημα μόλις 20 ημερών. Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ν», τα οποία επιβεβαιώνουν το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει από άτομα ηλικίας έως 50 ετών για την απόκτηση στέγης με χαμηλότοκο δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του προγράμματος προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ είναι να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 20.000 νέους, ζευγάρια και οικογένειες να αποκτήσουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Τα «αγκάθια»

Παρότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας έχουν αναπροσαρμοστεί σε σύγκριση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος (το 30% του οποίου παραμένει αδιάθετο) προκειμένου να απαντά καλύτερα στις συνθήκες τις αγοράς και τις ανάγκες της κοινωνίας, διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για πιθανές αστοχίες.

Ένας βασικός λόγος είναι οι τιμές των ακινήτων που έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια -και συνεχίζουν την ανοδική πορεία-, καθώς και ο τεχνητός πληθωρισμός που προκαλεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου» στην κατηγορία των επιλέξιμων ακινήτων. Η ένδεια επιλέξιμων ακινήτων είναι αυτή που ευθύνεται για το αναξιοποίητο υπόλοιπο του πρώτου προγράμματος και διατυπώνεται έντονη ανησυχία μεταξύ των τραπεζικών στελεχών για το κατά πόσο θα απορροφηθεί το σύνολο των κονδυλίων.

Ένα άλλο «αγκάθι» είναι η ιδία συμμετοχή, καθώς για ένα σπίτι αξίας 250.000 ευρώ που είναι και η μέγιστη δυνατή αξία που προβλέπει το πρόγραμμα το ποσό χρηματοδότησης δεν μπορεί να υπερβεί τα 190.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να συνεισφέρει ο ίδιος τα υπόλοιπα 60.000 ευρώ. Το ερώτημα είναι πόσοι από τους δανειολήπτες που εντάσσονται στα εισοδηματικά κριτήρια (έως 20.000 ευρώ ετησίως για μονομελή νοικοκυριά, έως 28.000 για ζευγάρι, έως 36.000 για τετραμελή οικογένεια) διαθέτουν αυτή τη ρευστότητα.

Έχουν εγκριθεί 58.437 αιτήσεις

Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο «Σπίτι μου 2», έχουν αξιολογηθεί ως προς την επιλεξιμότητά τους 80.753 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 58.437 έχουν εγκριθεί και οι 22.316 έχουν απορριφθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 28% των αιτούντων μέχρι σήμερα έχει απορριφθεί λόγω μη πλήρωσης των τυπικών κριτηρίων του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται κατά 50% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά 50% από τα τραπεζικά ιδρύματα.