Στο πλευρό των εργαζομένων στην βιομηχανία χάλυβα, που διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της industrialAll Europe,βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα (EUROFER).
Χαλυβουργοί από όλη την ΕΕ ενωθηκαν μαζί με εργάτες από άλλες μεταποιητικές βιομηχανίες για να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σώσει τη βιομηχανία και να διατηρήσει την απασχόληση επενδύοντας σε καλές βιομηχανικές θέσεις εργασίας και τη μετάβαση, καταπολεμώντας παράλληλα την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και το αθέμιτο εμπόριο.
«Οι εργάτες υψηλής ειδίκευσης είναι ο «παλμός» της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά η καρδιά μας είναι στη στήριξη της ζωής. Χωρίς άμεση δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξουν περισσότερα κλεισίματα εργοστασίων και απώλειες θέσεων εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα. που δημιουργήθηκε στην οικονομία της ΕΕ: ο χάλυβας βρίσκεται στον πυρήνα πολλών άλλων τομέων, από την αυτοκινητοβιομηχανία, τις κατασκευές και την άμυνα μέχρι τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αεροδιαστημική, αν εξαφανιστεί ο χάλυβας από την Ευρώπη, θα εξαφανιστούν και οι αλυσίδες αξίας και η ευημερία», δήλωσε ο Αξελ Εγκερτ, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα (EUROFER).
«300.000 άμεσες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 2,2 εκατ. έμμεσες»
Βασικά στοιχεία υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κρίσης:
- Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα παρέχει περισσότερες από 300.000 άμεσες θέσεις εργασίας και υποστηρίζει περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια έμμεσες θέσεις εργασίας. Σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας χάλυβα έχουν ήδη χαθεί τα τελευταία 15 χρόνια, με περισσότερες περικοπές να διαφαίνονται τώρα λόγω πρωτοφανών προκλήσεων.
- Η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ – 551 εκατομμύρια τόνοι το 2023, τέσσερις φορές η παραγωγή χάλυβα στην ΕΕ – και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω σε περίπου 700 εκατομμύρια τόνους έως το 2026.
- Η παραγωγή χάλυβα στην ΕΕ έχει πέσει κατακόρυφα κατά 34 εκατομμύρια τόνους από το 2018, σε μόλις 126 εκατομμύρια τόνους το 2023. Οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον το 27% της αγοράς της ΕΕ.
- Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας στην ΕΕ έχει πέσει στο μη βιώσιμο 60%. Η ΕΕ είναι η μόνη μεγάλη περιοχή παγκοσμίως που έχει μειωμένη ικανότητα παραγωγής χάλυβα τα τελευταία 15 χρόνια – κατά 35 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένων 9 εκατομμυρίων μόνο το 2024.
«Καθώς η επικίνδυνη κατάσταση του κλάδου μας γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, έχουμε γίνει μάρτυρες αύξησης της διακομματικής πολιτικής υποστήριξης. Από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας των επιτροπών εμπορίου, βιομηχανίας, ενέργειας και έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως τη σημερινή άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ των υπουργών Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας στη Βαρσοβία, υπάρχει έντονη έκκληση για άμεση δράση. Το ερώτημα είναι, θα παραδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό που χρειάζεται;», ρώτησε ο Axel Eggert.
Μετά την παρουσίαση της Compasitness Compass, η οποία προσδιορίζει σωστά την ευπάθεια της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας σε ένα κλίμα χαμηλής ζήτησης, υψηλών τιμών ενέργειας και αθέμιτου ανταγωνισμού, η ευρωπαϊκή χαλυβουργία αναμένει τόσο από το Clean Industrial Deal όσο και από το Σχέδιο Δράσης για τον χάλυβα και τα μέταλλα να δοθούν γνήσιες λύσεις σε μακροχρόνιες προκλήσεις.
Τα κρίσιμα μέτρα περιλαμβάνουν, όπως προτείνεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον χάλυβα All-EUROFER :
- Δυναμική επιβολή των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ και ένα πιο ισχυρό καθεστώς δασμών για να σταματήσει ο δευτερογενής αντίκτυπος της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα.
- Ένας Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM) που λειτουργεί στην πράξη, αποτρέποντας την καταστρατήγηση ή την ανακάτεμα πόρων και διατηρώντας τις εξαγωγές χάλυβα της ΕΕ.
- Προσιτή καθαρή ενέργεια μεταβιβάζοντας τα οφέλη της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλές εκπομπές άνθρακα στους καταναλωτές.
- Διατήρηση σκραπ χάλυβα στην Ευρώπη για την κυκλική οικονομία, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ενεργειακή ασφάλεια.
«Οι πρωτοβουλίες που θα προταθούν από την Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν το προσδόκιμο ζωής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα και μαζί της, την ευρωπαϊκή βιομηχανία, την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την ασφάλεια της Ευρώπης. Save Our Steel!», κατέληξε ο κ. Εγκερτ .