Έκδηλη είναι η αγωνία των κατοίκων της Σαντορίνης, που με πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν από το νησί. Ήδη από χθες είχαν αναχωρήσει πάνω από 10.000 άτομα, ενώ η έξοδος συνεχίζεται.
Ο χθεσινός σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αποτελεί την ισχυρότερη δόνηση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλοι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, ανοιχτά της Αμοργού και της Ανάφης.
Οι επιστήμονες αξιολογούν το φαινόμενο και μιλούν για μία ασυνήθιστη κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο τριήμερο οι δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ υπερέβαιναν τις 40, ενώ συνολικά οι σεισμοί τους 550.
Μάλιστα, από τις 27 Ιανουαρίου έχουμε ένα «σμήνος» ή «καταιγίδα» σεισμών και πάνω από 770 έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC). Οι κάτοικοι κρέμονται από τα χείλη των ειδικών που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες ίσως και εβδομάδες. Με δεδομένο ότι είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα αυτό που συμβαίνει -όπως λένε όλοι όσοι παρακολουθούν το φαινόμενοδύσκολα μπορεί να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη.
Σχόλια στον διεθνή Τύπο και αντίκτυπος στην τουρισμό
Στο μεταξύ, από τη Σαντορίνη αναχωρούν και οι τουρίστες μετά τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και στο θέμα αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματά τους διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Πάντως με δεδομένο πως είναι χειμώνας, το νησί δεν έχει τόσο πολλούς τουρίστες και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. «Υπάρχει ανησυχία για την τουριστική σεζόν αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Υπάρχει μια στάση αναμονής από τους tour operators», δήλωσε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο Αντώνης Ηλιόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.
Σύσκεψη υπό την Κεφαλογιάννη
Η σεισμική δραστηριότητα ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης υπό την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Στη σύσκεψη ο καθηγητής Σεισμολογίας δρ Κώστας Παπαζάχος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και την πορεία του φαινομένου, αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Σήμερα τα σχολεία στη Σαντορίνη, όπως επίσης σε Αμοργό, Ίο, Ανάφη, Τήνο, Πάτμο και Λέρο, είναι κλειστά.
Δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας και εναέριοι διασώστες παραμένουν σε επιφυλακή επιτόπου, ενώ εγκαθίστανται 4 υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι για να μελετηθεί το ηφαίστειο Κολούμπο.
Να σημειωθεί εδώ πως το επίκεντρο των δονήσεων δείχνει να μετακινείται προς την Αμοργό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και ήδη λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασία πραγματοποιήθηκε μια ακόμα διυπουργική σύσκεψη, για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από δέκα υπουργεία, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας και άλλοι σεισμολόγοι.
Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.