Με περιβαλλοντικούς όρους και όχι με κριτήριο την εγκατεστημένη υποδύναμή τους όπως ισχύει σήμερα θα γίνεται σύντομα η κατηγοριοποίηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική.
Οι αλλαγές των κριτηρίων που θα θεσπιστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, με νομοσχέδιο του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, θα δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες υφιστάμενες βιοτεχνικές – μεταποιητικές επιχειρήσεις να εκσυγχρονισθούν, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους μέσω της υλοποίησης αναγκαίων επενδύσεων με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα.
Ουσιαστικά, στόχος των αλλαγών είναι η απαγκίστρωση της βιοτεχνικής – μεταποιητικής δραστηριότητας στην Αττική από το παρωχημένο μοντέλο του νόμου 3325/2005, ο οποίος θέτει ως κριτήριο την εγκατεστημένη ισχύ και όχι την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Είκοσι χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, η περιβαλλοντική τεχνολογία έχει κάνει άλματα και για τον λόγο αυτό πλέον και στην Αττική θα λαμβάνονται υπόψη η πρόοδος της τεχνολογίας και η περιβαλλοντική κατάταξη έναντι της «ιπποδύναμης».
Ξεκάθαρο πλαίσιο
Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, με το νέο πλαίσιο και στην Αττική οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας, με το οποίο θα μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα θα απαλειφθούν πολλά προβλήματα στη διαδικασία αδειοδότησης. Υιοθετώντας τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν ψηφισθεί, πολλές μονάδες θα γίνουν πιο αποδοτικές περιβαλλοντικά, προσφέροντας έτσι στην εθνική οικονομία και την απασχόληση.
Σε κάθε περίπτωση, εξηγούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση στοχεύει στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην αναζωογόνηση του βιομηχανικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Η Αττική, όπου διαβιοί το 35% του πληθυσμού της χώρας σε μόλις 2,5% της συνολικής έκτασής της, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις ως προς τις υπό αναμόρφωση διαδικασίες, καθώς ο ισχύων νόμος 3325/2005 δεν ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις απαιτήσεις της αγοράς και οι έως σήμερα διαδικασίες αδειοδότησης έχουν αποθαρρύνει νέες επενδύσεις και κυρίως την αναβάθμιση των υφιστάμενων.
Με την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις σύγχρονες απαιτήσεις επιδιώκονται η προώθηση επενδύσεων σε μεταποιητικές δραστηριότητες και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Στα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης περιλαμβάνονται η εναρμόνιση με νεότερα νομοθετήματα, όπως η υιοθέτηση περιβαλλοντικής κατάταξης (Α1, Α2, Β), με στόχο τη διευκόλυνση εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων και επενδύσεων.
Εκσυγχρονισμός
Επίσης δίνεται η δυνατότητα για τον εκσυγχρονισμό αγροτοβιομηχανικών μονάδων με τον διπλασιασμό των επιτρεπόμενων ορίων ισχύος για γεωργικές περιοχές και ενισχύεται η λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων με τον καθορισμό σαφών κριτηρίων για ίδρυση και λειτουργία σε οργανωμένους υποδοχείς εντός της Αττικής. Επίσης, θα υπάρχει και η αποσαφήνιση του πλαισίου αδειοδότησης των αποθηκών, με τη διάκρισή τους σε αυτές που ανήκουν στις βιομηχανικές αποθήκες και σε αυτές που ανήκουν στα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής.
Ποιες είναι οι 8 βασικές αλλαγές που θα γίνουν
Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:
- Αντικαθίσταται το κριτήριο της εγκατεστημένης ισχύος με τα κριτήρια της περιβαλλοντικής κατάταξης. Μέχρι τώρα μια επιχείρηση κρινόταν με βάση την ιπποδύναμη. Πλέον, η κατάταξη θα γίνεται με περιβαλλοντικά κριτήρια, κάτι που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα. Συνεπώς, μια υφιστάμενη επιχείρηση θα μπορεί να επενδύσει σε νέο εξοπλισμό, λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική κατάταξη και όχι τη μηχανολογική ισχύ.
- Για τις περιοχές με επιτρεπόμενη τη βιομηχανική χρήση, η δυνατότητα εκσυγχρονισμού φτάνει στην αύξηση της δυναμικότητας μέχρι το ανώτατο όριο της κατάταξης. Θα μπορούν, δηλαδή, να εξαντλήσουν το όριο δυναμικότητας.
- Διευκολύνεται ο εκσυγχρονισμός των μονάδων Β’ περιβαλλοντικής κατηγορίας στις περιοχές με χρήση «Χονδρεμπόριο». Πρόκειται για συμβατή ρύθμιση με το νέο Π.Δ. 59/2018 για τις χρήσεις γης.
- Γίνεται προσαρμογή με νεότερα νομοθετήματα για τις δραστηριότητες εφοδιαστικής. Δηλαδή, διακρίνεται η ίδρυση Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής του ν.4302/2014 από τις βιομηχανικές αποθήκες του ν.3982/2011. Στην ουσία, πρόκειται για εναρμόνιση της νομοθεσίας με το εθνικό πλαίσιο που αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, πλην Αττικής.
- Διαμορφώνεται σαφής πρόβλεψη της δυνατότητας ίδρυσης μονάδων Α2 εντός Επιχειρηματικών Πάρκων που έχουν ολοκληρώσει τις υποδομές τους και λειτουργούν.
- Παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης μονάδων Α2 στην Ανατολική και Δυτική Αττική εφόσον έχουν χαρακτηριστεί ως Στρατηγικές Επενδύσεις και η χρήση γης το επιτρέπει.
- Γίνεται ρητή παραπομπή για την ίδρυση των Περιβαλλοντικών Υποδομών (αποθήκευση και επεξεργασία αποβλήτων) στο δικό τους πλαίσιο (ν.4442/2016), ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με τις ειδικές ρυθμίσεις του ν.3325.
- Διευκολύνεται η ίδρυση αγροτοβιομηχανικών μονάδων στη γεωργική γη στην Αττική διπλασιάζοντας το επιτρεπόμενο μέγεθός τους (από το όριο των 80 KW κινητήριας και 50 KW θερμικής ισχύος, αυξάνεται στα 150 KW κινητήριας ή τα 70 KW θερμικής ισχύος). Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι πρόκειται πάντα για μονάδες Β’ περιβαλλοντικής κατηγορίας.
Επισημαίνεται πως πρόκειται για μια ειδική κατηγορία όπου παραμένει η κατάταξη με την ισχύ, πληρώντας όμως τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις (χαμηλής όχλησης).
Οι τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο
Τις επικείμενες αλλαγές και στον αναπτυξιακό νόμο παρουσίασαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και η υφυπουργός Άννα Μάνη Παπαδημητρίου.
Βάσει των αλλαγών αυτών στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου δίνεται προτεραιότητα στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και κυρίως σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε περιοχές της χώρας που είναι παραμεθόριες και με χαμηλότερο περιφερειακό εισόδημα-προϊόν από τον μέσο όρο της Ελλάδας.
Επίσης, απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές ειδικότερα παίζει μεγάλο ρόλο η δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να ενισχυθούν πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργείται για τις μεγάλες επενδύσεις ταμείο εγγυοδοσίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την εγγύηση του ελληνικού κράτους, για μεγάλες επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «πρόσημο του αναπτυξιακού νόμου είναι: μείωση των ανισοτήτων, ενίσχυση της βιομηχανίας, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και των θέσεων εργασίας, ιδίως στην περιφέρεια και στις παραμεθόριες περιοχές. Η μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού νόμου συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της».