Η κινεζική κυβέρνηση κατήγγειλε μεν την Κυριακή την επιβολή από την κυβέρνηση Τραμπ δασμού 10% στις κινεζικές εισαγωγές, αλλά παράλληλα άφησε ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τις ΗΠΑ με σκοπό να αποφευχθεί μια βαθύτερη σύγκρουση.
Το Πεκίνο θα αμφισβητήσει τους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου -μια μάλλον συμβολική χειρονομία- και θα λάβει «αντίμετρα» ως απάντηση στον επιβληθέντα δασμό του 10%, που τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη.
Η απόκριση της Κίνας, έβαλε κάποιον φραγμό στην κλιμάκωση που είχε σημαδέψει την εμπορική αναμέτρηση της Κίνας με τον Τραμπ στην πρώτη του προεδρική θητεία και κινήθηκε στην πιο μετρημένη γλώσσα που χρησιμοποιεί το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες.
Μάλιστα η ήπια απάντηση της Κίνας ήλθε σε προφανή αντίθεση με τα άμεσα αντίποινα και τη σκληρή γλώσσα στην οποία κατέφυγε ο Καναδάς, αλλά και το Μεξικό, κορυφαίος προορισμός για τις αμερικανικές εξαγωγές.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κίνηση Τραμπ «παραβιάζει σοβαρά» τους διεθνείς κανόνες εμπορίου, καλώντας τις ΗΠΑ να «εμπλακούν σε ειλικρινή διάλογο και να ενισχύσουν τη συνεργασία».
Η υποβολή ένστασης στον ΠΟΕ δίνει επικοινωνιακό πλεονέκτημα στο Πεκίνο που εμφανίζεται να υπερασπίζεται το σύστημα εμπορικών συναλλαγών και τους κανόνες που υποστηρίζουν εδώ και καιρό οι αμερικανικές διοικήσεις.
Ο διακοσμητικός ΠΟΕ
Ωστόσο, το σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ έχει ουσιαστικά καταργηθεί από το 2019, όταν ο Τραμπ μπλόκαρε τους διορισμούς δικαστών για τη διεκπεραίωση προσφυγών.
Ηδη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ότι το όργανο προσφυγών του ΠΟΕ ότι είχε υπερβεί την εξουσία του.
Εδώ και εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δηλώνει ότι το Πεκίνο δεν πιστεύει ότι υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι φαίνεται επίσης να είναι πιο ήσυχοι καθώς έχουν αναγνώσει σημάδια ότι ο Τραμπ ίσως επιδιώκει μια πιο ήπια σχέση με την Κίνα μετά τη συνομιλία που είχε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα.
Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί θεωρούν την Κίνα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση εξωτερικής πολιτικής και οικονομικής πολιτικής για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας -σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι – είναι ένα τρωτό σημείο για το Πεκίνο. Οι εξαγωγές της Κίνας σε βασικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, αυξάνονται ταχύτερα σε όγκο από ό,τι σε αξία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κατασκευαστές προχωρούν σε εκπτώσεις στην προσπάθειά τους να κερδίσουν πωλήσεις στο εξωτερικό.
Για το λόγο αυτό, αναλυτές ανέμεναν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία και μάλιστα νωρίς με τον Τραμπ ώστε να περιορίσει το πλήγμα από την εμπορική επίθεση των ΗΠΑ.
Δρόμοι της φαιντανύλης
Η Κίνα προετοιμαζόταν άλλωστε για την πολυαναμενόμενη κίνηση Τραμπ με τους δασμούς εδώ και μήνες, εμβαθύνοντας τους δεσμούς με συμμάχους, πιέζοντας για κάποια αυτοδυναμία σε βασικούς τομείς της τεχνολογίας και αφήνοντας στην άκρη κεφάλαια για να στηρίξει πιθανές επιπτώσεις στη οικονομία της.
Η οικονομία της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, πέτυχε τον επίσημο στόχο ανάπτυξης του 5% πέρυσι, παρά τις ενστάσεις για μείωση των προοπτικών απασχόλησης και επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου.
Ωστόσο η πιο έντονη αντίδραση της Κίνας στους δασμούς Τραμπ αφορούσε τη φαιντανύλη. Ηδη επί η κυβέρνησης Μπάιντεν, οι ΗΠΑ προέτρεπαν το Πεκίνο να πατάξει τις αποστολές των πρόδρομων χημικών ουσιών που παράγονται στην Κίνα που οδηγούν στην παρασκευή του επικίνδυνου ναρκωτικού.
«Η φαιντανύλη είναι πρόβλημα της Αμερικής», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. «Η κινεζική πλευρά έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη συνεργασία κατά των ναρκωτικών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα».