Skip to main content

Το IRIS γίνεται υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις – Διακρατικές συναλλαγές σε 10 δευτερόλεπτα

Τι αλλάζει με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Άμεσες Πληρωμές

Μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις καλούνται εντός του έτους να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Η σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που σχεδιάζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η σχετική διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου που είναι και  το απώτερο περιθώριο συμμόρφωσης των κρατών-μελών της  Ε.Ε με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Άμεσες Πληρωμές.

Μέσω του κανονισμού τίθενται ενιαίοι κανόνες για τις διασυνοριακές άμεσες μεταφορές χρημάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον καθιστά υποχρεωτικό για όλες τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, διατραπεζικές και διακρατικές συναλλαγές θα πραγματοποιούνται σε 10 δευτερόλεπτα, 7 μέρες τη βδομάδα και όλο το 24ωρο ανεξαρτήτως χώρας αποστολής της πληρωμής.

Τα όρια συναλλαγών

Εντός του 1ου εξαμήνου θα διπλασιαστεί το ημερήσιο όριο άμεσων συναλλαγών στα 1.000 ευρώ:  500 ευρώ ημερησίως το ποσό που μπορεί κάποιο φυσικό πρόσωπο να στείλει χρήματα σε άλλο φυσικό πρόσωπο και ακόμα 500 ευρώ για την πληρωμή υπηρεσιών σε έναν ελεύθερο επαγγελματία από 500 ευρώ την ημέρα που ισχύει σήμερα.

Το κόστος για τη μεταφορά χρημάτων και την πληρωμή από την πλευρά του φυσικού προσώπου είναι δωρεάν ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας που δέχεται πληρωμές επιβαρύνεται με προμήθεια το ύψος της οποίας είναι μικρότερο σε σχέση τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα όλοι οι πολίτες μπορούν να ενεργοποιήσουν στην εφαρμογή IRIS (mobile banking) και να διενεργούν άμεσες μεταφορές χρημάτων με άλλους πολίτες έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς τραπεζικές προμήθειες.

Επιπλέον, με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεωτικά δέχονται πλέον άμεσες πληρωμές από πελάτες τους και με αυτόν τον τρόπο πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με αυτές που θα πλήρωναν αν η συναλλαγή πραγματοποιούταν μέσω της χρήσης POS.

Ενισχύεται η απήχησή του

Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3,5 εκατ. πολιτών και 560.000 εγγεγραμμένων επαγγελματιών με σημαντική διείσδυση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ το 2024:

  • Συναλλαγές ΔΙΑΣ: Έφτασαν τα 467,2 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2023 και 60% σε σχέση με το 2020, με συνολική αξία €501,9 δισ. (+11,6% ετήσια αύξηση).
  • IRIS Πληρωμές: Ετήσια αύξηση 137% στις συναλλαγές IRIS (57,3 εκατομμύρια), με συνολική αξία €6,1 δισ. (+110% ετήσια αύξηση).
  • Το 58% των διατραπεζικών εμβασμάτων ολοκληρώθηκαν άμεσα, με 70,6 εκατομμύρια συναλλαγές (+92,1% ετήσια αύξηση).
  • Στην οικογένεια των υπηρεσιών IRIS Payments περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P), μεταξύ επαγγελματιών (IRIS P2B), καθώς επίσης και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS eCommerce), οι οποίες το 2024 κατάφεραν να πετύχουν ιδιαίτερα ισχυρούς ρυθμούς αύξησης συναλλαγών, ύψους 142%, 844% και 94% αντίστοιχα, σε σχέση με τα ανάλογα μεγέθη του 2023.
  • Στις 31 Δεκεμβρίου 2024 οι χρήστες του IRIS P2P ανέρχονταν σε 3,43 εκατομμύρια (τον Αύγουστο του 2024 κατεγράφη μηνιαίο ρεκόρ εγγραφών με 166χιλιάδες νέους χρήστες), με το 65% των χρηστών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ετών.
  • Οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες στην υπηρεσία IRIS P2B ανήλθαν σε 557.000, μέγεθος αυξημένο κατά 259% σε σχέση με το 2023. Όσο για το πλήθος των εγγεγραμμένων εμπόρων/eshops στην υπηρεσία IRISeCommerce, το 2024 έφτασε στις 6,9χιλ. το 2024, ενισχυμένο κατά 46φορές σε σχέση με το 2020.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα έχει την 2η υψηλότερη αύξηση από το 2022 στη διαθεσιμότητα άμεσων πληρωμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ολλανδία, σύμφωνα με την Έκθεση SPACE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.