Skip to main content

Κίνητρα για στροφή στα μπλε τιμολόγια εξετάζει το ΥΠΕΝ

Υπό διερεύνηση το «voucher» - Από τους ευάλωτους θα γίνει η αρχή

Στην αξιοποίηση οικονομικών κινήτρων «κλείνει», όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της «Ν», το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να «σπρώξει» τους καταναλωτές προς τα σταθερά τιμολόγια.

Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν ότι το υπουργείο αναζητά την κατάλληλη φόρμουλα που θα ενισχύσει περαιτέρω και με μαζικούς όρους τη στροφή των καταναλωτών προς τα μπλε τιμολόγια, γεγονός που ήδη καταγράφεται, ωστόσο σε περιορισμένη κλίμακα σε σχέση με τα μεγέθη της αγοράς.

Αναλυτικότερα, όπως έχει αναδείξει σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ η «Ν», οι καταναλωτές αναζητούν πολύ περισσότερο ευκαιρίες στην κατηγορία των μπλε τιμολόγιων τους τελευταίους μήνες σε σχέση με την πρώτη περίοδο ισχύος της «χρωματικής σήμανσης» (Ιανουάριος 2024), όπου τα μπλε τιμολόγια απλώς αποτελούσαν ένα από τα τέσσερα χρώματα, χωρίς όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κατάσταση ξεκίνησε να αλλάζει στον απόηχο των αλλεπάλληλων αναταράξεων στην αγορά ενέργειας με τις επαναλαμβανόμενες κορυφώσεις των χρεώσεων μήνα με τον μήνα, για να φτάσουμε τους τελευταίους μήνες οι καταναλωτές να αναζητούν «απάγκιο» σε κάποιο σταθερό τιμολόγιο που θα τους εξασφαλίσει προβλεψιμότητα στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν.

Τα μέτρα του ΥΠΕΝ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να πριμοδοτήσει τα σταθερά τιμολόγια, αξιοποιώντας κατά πάσα πιθανότητα οικονομικά κίνητρα τύπου voucher, χωρίς ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, να έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να υπάρξει ένα σχήμα πριμοδότησης που ιδανικά θα αφήνει περιθώρια για ανάλογη πριμοδότηση από μεριάς εταιρειών προμήθειας, προκειμένου τα μπλε τιμολόγια να καταστούν έως και τα πιο ελ κυστικά προϊόντα στην αγορά, τουλάχιστον για τους οικιακούς καταναλωτές.

Το εγχείρημα «στροφή στα μπλε» αναμένεται, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, να ξεκινήσει με τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), εντάσσοντας το σύνολο των καταναλώσεων στα σταθερά τιμολόγια ως μεταβατικό μέτρο, μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρόγραμμα «Απόλλων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παραπάνω μέτρο θα ισχύσει από την προκήρυξη του «Απόλλων» (αναμένεται την άνοιξη) μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο που θα διαθέσει την παραγωγή του για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικαιούχων ΚΟΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» απευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών και συγκεκριμένα τους δικαιούχους ΚΟΤ Α’ (περίπου 137.000 ευάλωτα νοικοκυριά) με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, εφαρμόζοντας καθολικά μια σταθερή, μικρή (3 με 3,5 λεπτά του ευρώ ανά kWh) σταθερή χρέωση ανά μεγαβατώρα, με την ενέργεια να προέρχεται από φωτοβολταϊκά, εξοπλισμένα με μπαταρίες.

Η «πράσινη» αμφισβήτηση

Η συζήτηση για τα κίνητρα στα μπλε τιμολόγια πραγματοποιείται σε μια περίοδο που τα σύννεφα πάνω από την ενεργειακή μετάβαση «πυκνώνουν», με βασικό (πρακτικό) επιχείρημα το γεγονός ότι η φθηνή «πράσινη» ενέργεια δεν μεταφράζεται στον τελικό καταναλωτή, ώστε αυτός να αντιλαμβάνεται το όφελος της ενεργειακής μετάβασης που καλείται την ίδια στιγμή να υπηρετήσει. Οι πολιτικές παρεμβάσεις πολλαπλασιάζονται και ασχέτως αφετηρίας ή σκοπιμότητας εδράζονται σε μια υπαρκτή πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από υψηλό ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.