Skip to main content

Με νέα όπλα ο ευρωπαϊκός πόλεμος κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς – Ειδική ομάδα στήνει το ΥΠΟΙΚ

SHUTTERSTOCK

Στη λίστα των «υπόπτων» μεταξύ άλλων, η αγορά κρυπτονομισμάτων, το ηλεκτρονικό χρήμα, οι ποδοσαφαιρικές ομάδες και οι πράκτορες ποδοσφαίρου, ακόμη και οι εταιρίες πώλησης σκαφών και αεροσκαφών

Οι διεθνείς «πηγές» εγκλήματος και διαφθοράς, που συντηρούν την κίνηση του «μαύρου» χρήματος στην αγορά ή αποτελούν «χορηγούς» εγκληματικών – τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, αποτελούν τους πρώτους στόχους στο νέο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του παράνομου πλούτου.

Πρώτη στην «ύποπτη λίστα» βρίσκεται φυσικά η αγορά κρυπτονομισμάτων ενώ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα προϊόντα ηλεκτρονικού χρήματος όπως οι προπληρωμένες κάρτες, οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και οι πράκτορες ποδοσφαίρου, ακόμη και οι εταιρείες που πωλούν σκάφη και αεροσκάφη.

Ενεργό ρόλο στον «πόλεμο» αναλαμβάνει και η Ελλάδα η οποία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, υιοθετούν τη νέα οδηγία 2024/1640 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προχωρά άμεσα στη συγκρότηση ειδικής ομάδας (απόφαση υπ’ αρίθμ. 197533/16.1.2025) για την υιοθέτηση ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η υιοθέτηση κοινών μέτρων σε επίπεδο Ένωσης κρίνεται πλέον μονόδρομος καθώς μέχρι σήμερα οι ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος μοιάζουν με μια «Βαβέλ» από οδηγίες που υπάρχουν παράλληλα αλλά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, αφού οι εξελίξεις «τρέχουν» και τα κράτη-μέλη απλά ακολουθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημιουργία αγορών μοναδικών και μη αντικαταστατών κρυπτοστοιχείων είναι ακόμη πρόσφατη και δεν έχει οδηγήσει σε κοινή νομοθεσία που να ρυθμίζει τη λειτουργία τους. Γι αυτό και η εξέλιξη των εν λόγω αγορών πρέπει να είναι αντικείμενο συνεχόμενης παρακολούθησης, αφού είναι σημαντικό να μην οδηγήσει σε νέους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που δεν θα μπορούν να μετριαστούν δεόντως.

Ναρκοπέδιο

Ταυτόχρονα, η ανωνυμία που συνδέεται με ορισμένα προϊόντα ηλεκτρονικού χρήματος τα εκθέτει σε κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές εντός του τομέα και δεν ενέχουν όλα τα προϊόντα ηλεκτρονικού χρήματος το ίδιο επίπεδο κινδύνου, αλλά σε όλα πρέπει να υπάρχουν εξονυχιστικοί έλεγχοι.

«Ναρκοπέδιο» αποτελούν επίσης οι δραστηριότητες των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων και των πρακτόρων ποδοσφαίρου που εκτίθενται άμεσα σε κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στα βασικά αδικήματά της που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες εγγενείς στον τομέα του ποδοσφαίρου, όπως η παγκόσμια δημοφιλία του ποδοσφαίρου, τα σημαντικά ποσά, οι ταμειακές ροές και τα οικονομικά συμφέροντα που εμπλέκονται, η συχνότητα των διασυνοριακών συναλλαγών και οι ενίοτε αδιαφανείς ιδιοκτησιακές δομές.

Όλοι λοιπόν οι εν λόγω παράγοντες εκθέτουν το ποδόσφαιρο σε δυνητικές καταχρήσεις από εγκληματίες που επιδιώκουν τη νομιμοποίηση παράνομων κεφαλαίων και, ως εκ τούτου, καθιστούν το άθλημα επιρρεπές στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στα βασικά αδικήματά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους βασικούς τομείς που διατρέχουν κίνδυνο συγκαταλέγονται για παράδειγμα, οι συναλλαγές με επενδυτές και χορηγούς, συμπεριλαμβανομένων διαφημιστών, και η μεταγραφή παικτών.

Ως εκ τούτου, οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και οι πράκτορες ποδοσφαίρου θα πρέπει να θεσπίσουν ισχυρά μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η άσκηση δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη όσον αφορά επενδυτές, χορηγούς, συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστών.

Σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, προσφέροντας ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και συστημάτων ανταλλαγής κεφαλαίων ή αξίας. Παρότι πρόκειται για φαινόμενο που είναι θετικό, μπορεί να δημιουργήσει νέους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς οι εγκληματίες κατορθώνουν διαρκώς να εφευρίσκουν τρόπους εκμετάλλευσης των τρωτών σημείων με στόχο την απόκρυψη και τη μεταφορά παράνομων κεφαλαίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νέες δυνατότητες από το «μετασύμπαν»

Ταυτόχρονα, καινοτόμα επιτεύγματα, όπως η ανάπτυξη του μετασύμπαντος, παρέχουν νέες ευρείες δυνατότητες για τη διάπραξη εγκλημάτων και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να επιδεικνύεται επαγρύπνηση όσον αφορά τους κινδύνους που συνδέονται με την παροχή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών, είτε σε ενωσιακό είτε σε εθνικό επίπεδο, ή σε επίπεδο υπόχρεων οντοτήτων.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών θα μπουν και όλες οι εταιρείες συμμετοχών που ασκούν μεικτές δραστηριότητες και έχουν τουλάχιστον μία θυγατρική η οποία είναι υπόχρεη οντότητα, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες νομικοί που θα πρέπει να υπόκεινται στους νέους Κανονισμούς όταν συμμετέχουν σε χρηματοοικονομικές ή εταιρικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φορολογικών συμβουλών, διότι υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης των υπηρεσιών που παρέχουν οι εν λόγω επαγγελματίες νομικοί με σκοπό τη νομιμοποίηση των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή για σκοπούς χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σκόπιμο είναι, ωστόσο, να προβλεφθούν εξαιρέσεις από οποιαδήποτε υποχρέωση αναφοράς πληροφοριών που αποκτήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια ή έπειτα από νομικές διαδικασίες ή κατά τη διάρκεια της διαπίστωσης της νομικής θέσης του πελάτη, καθώς οι εν λόγω πληροφορίες καλύπτονται από δικηγορικό απόρρητο. Συνεπώς, η παροχή νομικών συμβουλών θα πρέπει να εξακολουθεί να υπόκειται στην υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου, εκτός εάν ο ίδιος ο επαγγελματίας νομικός συμμετέχει σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εάν οι νομικές συμβουλές παρέχονται με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή εάν ο επαγγελματίας νομικός γνωρίζει ότι ο πελάτης ζητά νομικές συμβουλές με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.  

Δεδομένου δε ότι οι νομικές συμβουλές ενδέχεται ήδη να αναζητηθούν κατά το στάδιο της τέλεσης της εγκληματικής δραστηριότητας που παράγει έσοδα, είναι σημαντικό οι υποθέσεις που εξαιρούνται του δικηγορικού απορρήτου να επεκτείνονται σε περιπτώσεις στις οποίες οι νομικές συμβουλές παρέχονται στο πλαίσιο των βασικών αδικημάτων.

Κίνδυνοι κατάχρησης

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα σκάφη και τα αεροσκάφη στα υψηλότερα τμήματα της αγοράς είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους κατάχρησης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δεδομένης της υψηλής αξίας και της δυνατότητας μεταφοράς τους. Ως εκ τούτου, οι έμποροι των εν λόγω αγαθών θα πρέπει να υπόκεινται σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Άλλωστε η δυνατότητα μεταφοράς των εν λόγω αγαθών τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για τους σκοπούς της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δεδομένης της ευκολίας με την οποία τα εν λόγω αγαθά μπορούν να διακινούνται διαμέσου ή εκτός των συνόρων της Ένωσης, και του γεγονότος ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα εν λόγω αγαθά όταν είναι ταξινομημένα σε τρίτες χώρες ενδέχεται να μην είναι εύκολα προσβάσιμες από τις αρμόδιες αρχές.

Για τους λόγους αυτούς αλλά και για να μετριαστούν οι κίνδυνοι κατάχρησης ενωσιακών αγαθών υψηλής αξίας για εγκληματικούς σκοπούς και για να διασφαλιστεί η ευκρίνεια της κυριότητας των εν λόγω αγαθών, είναι αναγκαίο να απαιτείται από τους εμπόρους αγαθών υψηλής αξίας να αναφέρουν τις συναλλαγές που αφορούν την πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων, σκαφών και αεροσκαφών, όπως και τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές για την πώληση ή μεταβίβαση της κυριότητας των εν λόγω αγαθών.