Νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση του θεσμοθετημένου δείκτη κόστους υγείας που υπολογίζει το ΙΟΒΕ ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να αποφασίζουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και τη θεσμοθέτηση ενός νέου, τον οποίο θα καταρτίσει η ΕΛΣΤΑΤ, αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, με την προώθηση σχετικής τροπολογίας προς ψήφιση από τη Βουλή.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν», ο υπό διαμόρφωση δείκτης θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2026, ώστε στο μεσοδιάστημα η ΕΛΣΤΑΤ να έχει τον χρόνο να καθορίσει τις παραμέτρους υπολογισμού του νέου δείκτη, συνεργαζόμενη στενά με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Υγείας και την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο μεταξύ, οι ασφαλιστικές εταιρείες, μετά την αυστηρή προτροπή του υπουργού, άρχισαν από προχθές να ψαλιδίζουν κατά περίπου 50% τις αυξήσεις ασφαλίστρων που είχαν αποφασίσει για τη φετινή χρονιά.
Τ. Θεοδωρικάκος στη «Ν»
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας χθες στη «Ν» τόνισε ότι με την πρωτοβουλία του αυτή έρχεται να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα που ανέκυψε με τις υπερβολικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, αναμένοντας παράλληλα την ενεργοποίηση του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του τρόπου τιμολόγησης και του γενικότερου κόστους των υπηρεσιών που παρέχουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ο ίδιος δέχεται ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών – θεραπειών επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση των ασφαλίστρων υγείας, ιδιαίτερα των ισόβιων, τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες εδώ και χρόνια δεν τα διαθέτουν στην αγορά, έχοντας στραφεί στα ετησίως ανανεούμενα. Σήμερα, ωστόσο, περίπου 250.000 πολίτες είναι κάτοχοι ισόβιων προγραμμάτων. Πολλοί εξ αυτών, λόγω των υπέρογκων ανατιμήσεων, αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν. Το 2011 ανάλογα συμβόλαια διέθεταν πάνω από 750.000 πολίτες.
Διασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας
Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, η εμπλοκή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαδικασία θεσμοθέτησης του νέου δείκτη αποφασίστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο τρόπος υπολογισμού του από την ΕΛΣΤΑΤ και κυρίως η εφαρμογή του από την αγορά δεν θα προκαλέσουν πλήγμα στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών.
Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει στη «Ν» ότι, σε αυτή τη φάση, το υπουργείο εξετάζει κάθε δυνατό μέτρο που θα μπορούσε να περιορίσει τις διαστάσεις που έλαβε η υπόθεση με τις υπερβολικές αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας, σημειώνοντας ότι στα εξεταζόμενα μέτρα παραμένει τόσο η υποχρεωτική εφαρμογή των DRGs από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια (κοινά πρωτόκολλα θεραπειών και εξετάσεων), όσο και το ενδεχόμενο εξορθολογισμού των προμηθειών που λαμβάνουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.
Έρευνα για καρτέλ
Παράλληλα, όπως εξήγησε, ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ολοκληρώσει τάχιστα την κλαδική έκθεση για τον τομέα της ιδιωτικής υγείας, ώστε να διαπιστωθεί αν επικρατούν και σε τι βαθμό συνθήκες καρτέλ και να κινηθεί ανάλογα.
Με τις ανωτέρω αναφορές του ο υπουργός επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Ν» με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2025 και τίτλο «Μπλόκο 7 σημείων στις αυξήσεις ασφαλίστρων», στο οποίο έγινε εκτενής αναφορά στα μέτρα τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση προς αντιμετώπιση των υπερβολικών ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα υγείας.
Γενναίο «ψαλίδι» στις ανατιμήσεις από τις ασφαλιστικές
Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ήδη από προχθές η μία μετά την άλλη οι εταιρείες με παρουσία στον κλάδο Ασφάλισης Υγείας περιέκοψαν γενναία τις ανατιμήσεις τις οποίες είχαν ήδη ανακοινώσει στους ασφαλισμένους με προγράμματα ισόβιας, αλλά και ετήσιας διάρκειας. Οι αρχικές ανατιμήσεις που αποφάσισαν οι περισσότερες εταιρείες κινήθηκαν στα επίπεδα που διαμορφωνόταν ο Δείκτης Κόστους Υγείας του ΙΟΒΕ, δηλαδή κοντά στο 14%.
Ήδη την τιμολογιακή τους πολιτική εξορθολόγισαν, μεταξύ άλλων, οι Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife, Generali, ΝΝ, Allianz και SYNDEA, μειώνοντας τα ποσοστά ανατιμήσεων στα όρια του 7%.
Οι αυξητικές αυτές μεταβολές αφορούν μόνο τα ασφάλιστρα του 2025, ενώ από το 2026 και μετά κάθε επόμενη ανατίμηση θα λαμβάνει υπόψη της τον ετήσιο δείκτη που θα καθιερώσει η ΕΛΣΤΑΤ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των τελευταίων πληροφοριών, το νέο καθεστώς δεν αποκλείεται να προβλέπει δύο δείκτες, έναν που θα επηρεάζει τη μέση διαμόρφωση των αυξήσεων στα ασφάλιστρα και έναν δεύτερο που θα θέτει ανώτατο – οριζόντιο όριο στις ανατιμήσεις κάθε προϊόντος χωριστά.
Αντιδρά η διαμεσολάβηση
Στο μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις των φορέων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σχετικά με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία οι προμήθειες των ασφαλιστών στον κλάδο Υγείας φθάνουν στο 28%. Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, οι πραγματικές αμοιβές είναι σαφώς χαμηλότερες και σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας οι αμοιβές των διαμεσολαβητών διαμορφώνονται κάτω και από το 10% της συμφωνημένης αμοιβής, καθώς αυτή δεν υπολογίζεται στις αναπροσαρμογές που έχουν επιβληθεί την τελευταία δεκαετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές και οι διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ εκπροσώπων των δύο κλάδων όσο και μεταξύ στελεχών της αγοράς και κυβερνητικών παραγόντων παραμένουν πυρετώδεις, με τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων να επιχειρούν να προλάβουν καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναντίον τους.