Εντός του μηνός θα δοθεί στη δημοσιότητα η πρόσκληση για τα μεγάλα αρδευτικά έργα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που αφορούν εννέα Περιφέρειες της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, στη σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.
Ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθήσει πρόσκληση για μικρότερα αρδευτικά έργα που θα πραγματοποιηθούν μέσω των δήμων και τα οποία θα συνδυαστούν με το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας, το οποίο, με την υπερδέσμευση, αναμένεται να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.
Και στην Κρήτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Τσιάρα, θα ιδρυθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι 38 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) του νησιού, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και διαλειτουργικότητα στα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια. Σημειώνεται ότι δύο από τα έξι συγχρηματοδοτούμενα έργα ΣΔΙΤ που έχουν ενταχθεί στο ΥΔΩΡ 2.0 βρίσκονται στο Λασίθι. Πρόκειται για τη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και τα συνοδά έργα και το φράγμα του Αγίου Ιωάννου Ιεράπετρας.
«Κάθε Οργανισμός θα προσαρμοσθεί στις συνθήκες της περιοχής. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να λειτουργούν συνδυαστικά τα έργα. Απαιτείται γι’ αυτό ενιαίος συντονισμός. Είναι θέμα κοινής λογικής. Στόχος μας η δημιουργία ενός μοντέλου ολιστικής διαχείρισης και οι ΤΟΕΒ θα προσαρμοστούν στη λειτουργικότητα αυτού του φορέα. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα», είπε ο κ. Τσιάρας.
Τα θερμοκήπια
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα 600 εκατ. για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ρύθμιση, ώστε να καλύπτονται και παλιοί παραγωγοί που δεν έχουν στα υπάρχοντα θερμοκήπια «έγκριση τύπου». Και δήλωσε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να αυξηθούν κατά 50% οι καλλιεργούμενες θερμοκηπιακές εκτάσεις και να φθάσουν στις 70.000 στρέμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν δήμαρχοι, στην Ιεράπετρα υπάρχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες 22.000 στρεμμάτων, ενώ στον Δήμο Οροπεδίου το 90% του πληθυσμού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα.
Οι κτηνοτρόφοι
Παράλληλα ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια», ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν την Κρήτη.
Για τους κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε ότι θα λάβουν ενίσχυση ίση με το κόστος ζωοτροφών ενός μηνός, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανώλη του καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η πρόταση που έχει συζητήσει με τον επίτροπο Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, για ίδρυση μόνιμου Ταμείου Αλληλοβοηθείας, βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς υποστηρίζεται και από τη MED9, δηλαδή τις χώρες του μεσογειακού Νότου.
Για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια ο υπουργός επανέλαβε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στο προσεχές νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ και θα επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα για 21.000 αγρότες και περίπου 750 συνεταιρισμούς.