Αν και ήρθε σε μία ταραχώδη για την αγορά ομολόγων περίοδο, ο νέος 10ετης τίτλος της Ελλάδας εξασφάλισε ισχυρότατη ζήτηση.
Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο διαμορφώνεται στην περιοχή του mid swap +102 μβ, δηλαδή στο 3,58% έναντι αρχικού guidance για 3,65%.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ενώ αρχικά σχεδίαζε να αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε τελικά να «σηκώσει» 4 δισ. ευρώ από τις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση έχουν αναλάβει οι BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα, και Societe Generale.
Ο στόχος
Tο Δημόσιο επέλεξε να δώσει το «παρών» στις αγορές από τον πρώτο μήνα του έτους, καταδεικνύοντας την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται παρά τις διεθνείς αναταράξεις.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν πετύχει άλλωστε να παρουσιαστούν ως «καταφύγιο» σε μία περίοδο κατά την οποία βρετανικά και γαλλικά δέχονται σφυροκόπημα. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η σύνθεση των επενδυτών, που θα προσελκύσουμε.
Με βάση τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα το ποσοστό συμμετοχής των hedge funds στις ελληνικές εκδόσεις ομολόγων έχει περιοριστεί στο 6,7%, από 11% που ήταν το 2019. Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν από την άλλη στο 63,7% το 2024, από 53,7% το 2023.