Ανοίγει σήμερα, εκτός απροόπτου, το βιβλίων προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου λήξης 15 Ιουνίου 2035.
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το Δημόσιο δίνει το παρόν στις αγορές τον πρώτο μήνα του έτους καταδεικνύοντας την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται εν μέσω αναταράξεων στην αγορά ομολόγων.
Στόχος είναι η άντληση 3 δισ. ευρώ ή και περισσότερα ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει.
Εν μέσω ανόδου της απόδοσης στα ευρωπαϊκά ομόλογα, κι όχι μόνο, και την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 3,46%, η κάλυψη του παραπάνω ποσού εκτιμάται ότι δεν θα αποτελέσει δύσκολη υπόθεση.
Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,44% και του ιταλικού στο 3,82%
Η σύνθεση των επενδυτών
Ιδιαίτερη σημασία θα έχει επίσης η σύνθεση των επενδυτών. Με βάση τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα το ποσοστό συμμετοχής των hedge funds στις ελληνικές εκδόσεις ομολόγων έχει περιοριστεί στο 6,7%, από 11% που ήταν το 2019. Οι θεσμικοί επενδυτές, αυξήθηκαν στο 63,7% το 2024, από 53,7% το 2023.
Με την άντληση ενός ποσού 3 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει αντλήσει το 30% των φετινών δανειακών αναγκών οι οποίες για φέτος ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ.
Πέρυσι στα τέλη Ιανουαρίου η Ελλάδα είχε επίσης απευθυνθεί στις αγορές μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου αντλώντας 4 δισ. ευρώ με τις προσφορές να φτάνουν στα 35 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 3,47%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας το 2025 είχε τονίσει ότι βασικοί στόχοι για φέτος είναι, μεταξύ άλλων, η διατήρηση του επιτοκιακού κινδύνου στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αυξημένων μελλοντικών δαπανών για τόκους, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης με παράλληλη δημιουργία χώρου για εκδοτική δραστηριότητα αλλά και η σταδιακή μείωση και ταυτόχρονα διατήρηση του ύψους των ταμειακών διαθεσίμων σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Το δανειακό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ
Σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για φέτος, οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται σε 15,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,45 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή ομολόγων, 4,75 δισ. ευρώ στην αποπληρωμή τόκων, 5,3 δισ. ευρώ στην πρόωρη αποπληρωμή δύο ακόμα δόσεων από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη και 5,96 δις. ευρώ στην χρηματοδότηση έργων του Ταμείο Ανάκαμψης .
H νέα έκδοση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το αποτέλεσμα αυτής αναμένεται να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τις αξιολογήσεις που θα έρθουν εντός του έτους από τους οίκους αξιολόγησης και με το βλέμμα στραμμένο σε νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου.
Η προσοχή ωστόσο επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του οίκου Moody’s στις 14 Μαρτίου και στην πιθανότητα να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε είναι ο μόνος οίκος που δεν έχει εντάξει το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα. Μία αναβάθμιση θα αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα.