Ως ελεγχόμενη, με υπαρκτές εναλλακτικές λύσεις, αξιολογείται η έκτακτη διακοπή ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς τον ελληνικό αγωγό TAP λόγω τεχνικού προβλήματος στην πλατφόρμα του Σαχ Ντενίζ.
Το έκτακτο γεγονός έχει οδηγήσει, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στον περιορισμό των ποσοτήτων που φτάνουν στην ελληνική αγορά στο 1/6 σε σχέση με πριν, ενώ έχουν μηδενιστεί οι ποσότητες φυσικού αερίου προς Βουλγαρία.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΔΕΣΦΑ που κλήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση του διεθνούς πρακτορείου Reuters, η εν λόγω ανωμαλία στον αλυσίδα εφοδιασμού δεν επιφέρει ανησυχίες για την επάρκεια της χώρας, καθώς αφενός πρόκειται -τουλάχιστον για την ώρα- για μια ολιγοήμερη διακοπή, που θα αποκατασταθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, και αφετέρου υπάρχει διαθεσιμότητα φορτίων LNG για να καλυφθεί το οποιοδήποτε κενό προκύψει. Σύμφωνα με το Reuters, το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε πλατφόρμα της BP στο Σαχ Ντενίζ.
Η μη προγραμματισμένη διακοπή έχει απομειώσει κατά 5,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τις ποσότητες που διοχετεύονται προς τον αγωγό TAP. Σημειώνεται ότι η βουλγαρική Bulgargaz ανακοίνωσε ότι οι ποσότητες προς τη γειτονική χώρα έχουν διακοπεί από τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο και αυτή με τη σειρά της εξασφάλισε εναλλακτικές ποσότητες από την τουρκική Botas, διατηρώντας έτσι σε ελεγχόμενα επίπεδα τη δεδομένη ανωμαλία στο σύστημα εφοδιασμού. Σύμφωνα με τους Αζέρους, η προθεσμία πλήρους επαναλειτουργίας μετατέθηκε ως τις 15 Ιανουαρίου από τις 11/1 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Τα φορτία LNG
Όπως προαναφέρθηκε, η προσέλευση φορτίων LNG δείχνει ήδη από τον προηγούμενο μήνα σημάδια ανάκαμψης, με το πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ για τη Ρεβυθούσα να περιλαμβάνει πέντε φορτία τον Ιανουάριο και ακόμη τέσσερα τον Φεβρουάριο.
Υπό το πρίσμα αυτό, όπως προαναφέρθηκε, η σχεδόν ολική αναστολή μιας εκ των οδών τροφοδοσίας της χώρας δεν γεννά ιδιαίτερο προβληματισμό στους αρμόδιους φορείς, εκτός αν η κατάσταση συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, το πρόβλημα δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα ή δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο των χωρών που εφοδιάζονται με φυσικό αέριο μέσω του TAP, δηλαδή Ιταλία, Βουλγαρία και ευρύτερα χώρες που υποδέχονται ποσότητες από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του διαδριατικού αγωγού.