Skip to main content

Μπλόκο 7 σημείων στις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας

Ποιες παρεμβάσεις εξετάζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιωτικές κλινικές - Αποκλειστικά στη Ναυτεμπορική

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Επτά παρεμβάσεις για την ταχύτερα δυνατή ανάσχεση των υπερβολικών ανατιμήσεων στα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών μελετά η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το σενάριο της παράλληλης νομοθέτησης για τον τρόπο τιμολόγησης των υπηρεσιών ασφάλισης, όπως και των παρεχόμενων υπηρεσιών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, επιδιώκοντας την εκλογίκευση του ύψους των αποζημιώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών και άρα τον εξορθολογισμό του κόστους θεραπειών, νοσηλειών και ιατρικών υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών. Παράλληλα, θα ελέγξει τις συνθήκες ανταγωνισμού στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Το ζήτημα αφορά περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους σε ιδιωτικές εταιρείες με ετησίως ανανεούμενα προγράμματα, όπως και με ισόβια ασφαλιστήρια – όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι βλέπουν τα τελευταία αρκετά χρόνια τα ασφάλιστρά τους να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να ακυρώνουν τις συμβάσεις τους σε ηλικίες μη ασφαλίσιμες.

Ανώτατα στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης και των ιδιωτικών κλινικών βρίσκονται ήδη σε στενή διαβούλευση με την κυβέρνηση τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υπερασπιστούν τις θέσεις τους, ενώ οι επαφές μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν τις τελευταίες δύο ημέρες ενταθεί. Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν από την κυβέρνηση, στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε οι δύο εμπλεκόμενοι κλάδοι θα λάβουν γνώση για τις οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού και θα υποχρεωθούν να κινηθούν ανάλογα.

Η λίστα

Αναλυτικότερα, μέχρι και αργά χθες το μεσημέρι, η λίστα των υπό εξέταση μέτρων περιελάμβανε τα εξής:

  • Καταγραφή και έλεγχος όλων των χρεώσεων των ιδιωτικών κλινικών για θεραπείες, χειρουργεία, «ξενοδοχειακή» υπηρεσία και αμοιβές γιατρών.
  • Νομοθετική παρέμβαση η οποία θα απαγορεύει στις ιδιωτικές κλινικές να τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους προς ασθενείς με ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια και προς ασθενείς με κάλυψη μόνο από τα Ταμεία τους. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό λάβει γνώση ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια σε μεγάλο βαθμό διατηρούν -ατύπωςδύο διαφορετικούς τιμοκαταλόγους τους οποίους εφαρμόζουν ανάλογα με το ποιος καλύπτει το κόστος νοσηλείας – θεραπείας, χρεώνοντας ακριβότερα τις ασφαλιστικές εταιρείες. Στόχος της παρέμβασης αυτής θα είναι προφανώς η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας, αλλά και η εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στην τιμολόγηση των ιατρικών – νοσοκομειακών υπηρεσιών.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή από 1ης Ιουλίου 2025 των DRGs, (diagnosisrelated group – ομοιογενείς διαγνωστικές ομάδες ανά θεραπεία), βάσει των οποίων καθορίζονται οι ιατρικές υπηρεσίες και θεραπείες ανά ασθένεια, επέμβαση ή νοσηλεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των υπερβολών στα νοσοκομειακά κόστη. Το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στις ιδιωτικές κλινικές ουδέποτε εφαρμόστηκε, παρά τις έντονες και διαρκείς πιέσεις της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Άμεση άρση των διψήφιων ποσοστών αύξησης των ασφαλίστρων. Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε δημόσια από τις ασφαλιστικές εταιρείες να εκλογικεύσουν την τιμολογιακή τους πολιτική.
  • Αλλαγή του Δείκτη Υγείας που σήμερα υπολογίζει και ανακοινώνει το ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η θέσπιση δύο νέων δεικτών, τους οποίους θα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ. Ο πρώτος θα ορίζει ένα πλαφόν για τη μέση ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων υγείας του συνόλου των προγραμμάτων κάθε ασφαλιστικής και ο δεύτερος θα θέτει ένα ανώτατο όριο στις αυξήσεις ανά ασφαλιστικό προϊόν, ώστε αφενός τα μέσα επίπεδα των ανατιμήσεων να κρατηθούν χαμηλά, αφετέρου να αποφεύγονται επιμέρους υπερβολικές αυξήσεις, όπως αυτή τη στιγμή καταγράφονται στην αγορά και φτάνουν μέχρι και το 17%, 18% ή 19% σε ετήσια βάση, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει πιθανότατα από φέτος, ενώ θα έχει συνέχεια και το 2026 εφόσον, στο μεταξύ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν εκλογικεύσουν τα τιμολόγιά τους, οι έλεγχοι της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές δεν ολοκληρωθούν και δεν τεθούν σε ισχύ οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις.
  • Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να αξιολογήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν μεταξύ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθότι είναι γνωστό ότι η σχετική αγορά καταγράφει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα τον Φεβρουάριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ανακοινώσει τα συμπεράσματα της κλαδικής έκθεσης για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, της οποίας η ενδιάμεση έκθεση είχε ανακοινωθεί περί τα τέλη του 2023. Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, η Επιτροπή θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί στη συνέχεια, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο έλεγχο της αγοράς, αν θα προβεί σε κανονιστική παρέμβαση ή αν θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε ήδη την Ανεξάρτητη Αρχή να διερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ στον κλάδο.
  • Παράλληλα με τα ανωτέρω, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παρέμβει και σε ό,τι αφορά το καθεστώς προμηθειών των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ειδικότερα, δεν αποκλείεται να θέσει περιορισμούς στο ύψος των αμοιβών – προμηθειών τους, καθότι όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ύψος των αμοιβών διαμεσολάβησης. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι τα μέσα επίπεδα προμηθειών στην Ευρώπη κυμαίνονται μεταξύ 5% και 8%, ενώ στην Ελλάδα φτάνουν έως και το 24% και σε κάποιες περιπτώσεις και το 28%. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και δεν αποκλείεται να παρέμβει, πιθανότατα νομοθετικά. Πάντως η ασφαλιστική αγορά πιέζει το αρμόδιο υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη προσοχή

Σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις ασφαλίστρων, κύκλοι της ιδιωτικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθότι σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια, τα οποία παρακολουθούνται στενά και εποπτεύονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως, όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι παράγοντες της ιδιωτικής ασφάλισης, παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις ασφαλίστρων και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα για τα ισόβια προγράμματα υγείας, το loss ratio των ασφαλιστικών εταιρειών είτε παραμένει το ίδιο είτε τελικά χειροτερεύει, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι το όλο πρόβλημα προκαλείται από τα υψηλά κόστη νοσηλείας που επιβαρύνουν υπέρμετρα τα κόστη αποζημιώσεων.