Σε φορολογικά ζητήματα, στον πληθωρισμό, στα ασφαλιστήρια υγείας και στο Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Για τις μειώσεις των φόρων ο κ. Τσάπαλος ανέφερε ότι «οι μειωμένοι φόροι που έχουμε ψηφίσει ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Είναι 18 φόροι. Είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, η μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες και ακόμη 15 μικρές ή μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις που καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ οι ελαφρύνσεις που ήδη εφαρμόζονται».
Όπως τόνισε, «πέραν αυτού, υπάρχουν και 7 μέτρα στήριξης του εισοδήματος, όπως η αύξηση εκ νέου του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων επίσης από τον Απρίλιο και μετά, το επίδομα επικινδυνότητας από τον Ιούλιο, η απαλλαγή στη συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων στα φάρμακα κλπ».
«Φέτος θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»
«Θα δώσουμε προτεραιότητα στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή επιπλέον μονάδα, επίσης την κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσουμε σε αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «θα κοιτάξουμε και το θέμα της άμεσης φορολογίας».
Όπως είπε, το κλειδί για επιπλέον μειώσεις φόρων είναι η μείωση της φοροδιαφυγής. Τόνισε επίσης ότι φέτος θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
«Ανακοινώσεις την κατάλληλη στιγμή για τα ασφάλιστρα υγείας»
Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στα ασφαλιστήρια υγείας είπε πως «η ακρίβεια θα μας απασχολήσει και το 2025, μαζί με το στεγαστικό ζήτημα. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».
«Όπου υπάρχουν εστίες αδικαιολόγητων αυξήσεων, η κυβέρνηση δεν διστάζει να τα βάλει και με ολόκληρους κλάδους» τόνισε και αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις τράπεζες.
«Παρακολουθούμε το ζήτημα με τα ασφάλιστρα ζωής, μας απασχολεί και εδώ και αρκετούς μήνες σχεδιάζουμε πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Την κατάλληλη χρονική στιγμή, που δεν θα αργήσει, θα υπάρξουν οι αναγκαίες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις» σημείωσε.
Ερωτηθείς για το «καμπανάκι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για καθυστερήσεις σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει τη δουλειά του, εμείς τη δική μας, προφανώς λαμβάνουμε υπόψη κάθε επίσημη έκθεση μας προτείνει να λειτουργούμε με πιο αποδοτικό τρόπο. Αντίστοιχες συστάσεις υπήρχαν και από την ΕΚΤ, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της Ευρώπης. Πρέπει να θυμίσω ότι είναι ένα νέο πρόγραμμα, το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν κάτι εντελώς καινούριο για όλες τις ευρωπαϊκές “γραφειοκρατίες”, το οποίο προφανώς στην αρχή του πέρασε και ορισμένες παιδικές ασθένειες. Εδώ είμαστε, λαμβάνουμε υπόψη ό,τι μας κοινοποιείται με τρόπο επίσημο για να γινόμαστε καλύτεροι».
Ο κ. Τσάπαλος επεσήμανε ότι «είμαστε 6οι σε απορρόφηση, συνεχώς βελτιώνονται τα ποσοστά της χώρας μας. Πάνω από 350.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. Ο μεγάλος στόχος είναι το 2025 να είναι έτος ορόσημο και στην απορρόφηση και στην εκταμίευση των ποσών που δικαιούται η χώρα μας».