Tα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής που πλήττουν κατά τακτά διαστήματα πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του γεωργικού τομέα, καταστρέφοντας εκτός από καλλιέργειες και γεωργικό εξοπλισμό πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία, οι καταστροφές στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Εμίλια – Ρομάνα αλλά και οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ισπανία, στην περιφέρεια της Βαλένθια.
Μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η σημαντική απώλεια εισοδήματος με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι αγρότες και κτηνοτρόφοι, και την οποία πολλές φορές τα πληττόμενα Κράτη-Μέλη καλούνται να καλύψουν, επιβαρύνοντας έτσι τους κρατικούς τους προϋπολογισμούς.
Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν γίνει συζητήσεις αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων και στο «τραπέζι» έχει πέσει η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα από τις φυσικές καταστροφές.
Μεγαλύτερη βαρύτητα προς αυτή την κατεύθυνση δίνουν ιδιαίτερα οι χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος κ.α., οι οποίες έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει o υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρας κατά την συμμετοχή της χώρας μας στην ομάδα MED9 (Μεσογειακά κράτη-μέλη της Ε.Ε.), είναι θετική στη δημιουργία ενός τέτοιου εργαλείου από την Ε.Ε. Κάτι τέτοιο θα δώσει μεγάλη «ανάσα» στους πληγέντες παραγωγούς και θα τους βοηθήσει να «ξαναπατήσουν στα πόδια τους».
Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι ενέργειες του κ. Τσιάρα κατά το πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας. Εκεί, σε συνεργασία με τον Κύπρια ομόλογό του, Μαρία Παναγιώτου αλλά και με άλλους Ευρωπαίους υπουργούς, κυρίως της Μεσογείου, ζήτησαν να υπάρξει ειδικό Ταμείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα από τις φυσικές καταστροφές.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο οι δύο υπουργοί όσοι και ομόλογοί τους προτείνουν μεταξύ άλλων:
-Δημιουργία μηχανισμού πιστώσεων για την άμεση ανακούφιση πληγέντων από φυσικές καταστροφές, απόρροια της κλιματικής αλλαγής.
-Ανοιγμα γραμμής πιστώσεων για την αναβάθμιση ή/και τη δημιουργία υποδομών σε εθνικό επίπεδο, σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο εκμεταλλεύσεων.
-Διερεύνηση πιθανών ανταποδοτικών ωφελειών προς αγρότες που εφαρμόζουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων. Μέτρα που δεν θα σχετίζονται με τα οικολογικά προγράμματα αλλά θα είναι προς την κατεύθυνση επίτευξης των πολιτικών της ένωσης. Έμφαση πρέπει να δίδεται στο διαφυγόν εισόδημα των αγροτών, λόγω της ανάληψης αυτών των πρωτοβουλιών.
-Πρόταση της Ιταλίας για δυνατότητα αντασφάλισης σε ενωσιακό επίπεδο, προκειμένου τα ασφαλιστικά προϊόντα να καταστούν πιο ελκυστικά.
Πάντως, οι όποιες αλλαγές αλλά και μια ενδεχόμενη σύσταση του Ειδικού Ταμείου πάει για μετά το 2027, όταν θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.