Skip to main content

Οι ράμπο της ΑΑΔΕ βάζουν στο στόχαστρο τους πλούσιους: Τα εμβάσματα και τα ακίνητα των εκατομμυρίων

Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Από το «κόσκινο» των «ράμπο» της ΑΑΔΕ θα περάσουν το 2025 οι ιδιοκτήτες ακινήτων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, όσοι έστειλαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό με εμβάσματα, καθώς και όσοι διαβιούν πλουσιοπάροχα.

Το «σαφάρι» ελέγχων που εξαπολύει από τις αρχές του επομένου έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνει στο «μενού» και τις εταιρείες real estate, ελληνικές και ξένες, αλλά και όσους αγοράζουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία, στο πλαίσιο των ελέγχων που θα διενεργούνται για να μπει «φρένο» στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων για στήριξη των παρεμβάσεων στη φορολογία που θα ανοίξουν το δρόμο για νέα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος πρωτίστως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, σημαντικό έργο θα αναλάβει το νέο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων  (ΚΕΜΕΦ) που αρχίζει να λειτουργεί από τις 17 Φεβρουαρίου 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πρότυπη ελεγκτική υπηρεσία, που εντάσσεται στο οργανωτικό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ, προκύπτει από την ενοποίηση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ελεγκτικό κέντρο της χώρας, με αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια.

Επισημαίνεται ότι το ΚΕΜΕΦ, βάσει του σχεδίου της ΑΑΔΕ, θα διασφαλίσει:

  • φορολογικό έλεγχο 360ο, διενεργώντας συνδυαστικούς ελέγχους, ιδιαίτερης πολυπλοκότητας με σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους σε οντότητες-εταιρικά σχήματα και μετόχους -εταίρους -διαχειριστές, που θα εκτείνονται σε μεγαλύτερο εύρος της φορολογικής ελεγκτικής αλυσίδας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής (πχ έλεγχοι φοροαποφυγής μέσω τεχνητών διευθετήσεων και υβριδικών μέσων, έλεγχοι κρυπτονομισμάτων, NFTs και λοιπών μέσων και εργαλείων κρυπτογράφησης)
  • ενιαία οργανωτική δομή  για καλύτερη διαχείριση και ομοιόμορφη προσέγγιση υποθέσεων ελέγχου
  • τεχνογνωσία και εξειδίκευση στους ελέγχους
  • μείωση κόστους – εξοικονόμηση πόρων.

Το νέο Κέντρο θα συμβάλλει, όπως τόνισε και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, «στην ολιστική αντιμετώπιση των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, τόσο στο επίπεδο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά».

Στο πλαίσιο εξάλλου της νέας ελεγκτικής δομής από την 1η Ιανουαρίου 2025, ιδρύεται το Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε.) Αττικής, ενώ ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες των Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τα κριτήρια

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση (υπ’ αρίθμ. Δ.ΟΡΓ.Α/1144326ΕΞ/17.12.2024) του διοικητή της ΑΑΔΕ, στο «στόχαστρο» των ΕΛ.ΚΕ μπαίνουν φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

α) η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου/του ετέρου ΜΣΣ και των προστατευόμενων τέκνων αυτού κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανέρχεται αθροιστικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ και έως του ποσού των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ.

β) η ετήσια δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και μετά σε τουλάχιστον ένα έτος, είναι ποσού εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ και έως το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

γ) Τα ποσά δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από το φορολογικό έτος 2020 και μετά σε τουλάχιστον ένα έτος, ανέρχονται σε διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000) ευρώ και έως τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ .

δ) απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ και άνω και μικρότερου των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2020 και μετά, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ και των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο επίκεντρο των ελέγχων των Ελεγκτικών Κέντρων θα μπουν και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ιδιοκτησίας ακινήτων, όπως επίσης και τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα κατοχής ακινήτων, τα οποία δεν πραγματοποιούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα τουλάχιστον σε ένα έτος από το έτος 2020 και μετά.

Οι περιπτώσεις μείωσης των δηλωθέντων εισοδημάτων

Επισημαίνεται εξάλλου ότι εντατικοί έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται και όταν, με βάση τις νέες οδηγίες Πιτσιλή, διαπιστώνεται μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που απαιτείται η διενέργεια ειδικού ελέγχου για τη διαπίστωση της μείωσης του εισοδήματος του φυσικού ή νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, ασκείται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. η οποία ήταν αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή αν έχουν καταργηθεί τα Τμήματα Ελέγχων ή από άλλη ελεγκτική υπηρεσία, στην οποία έχει περιέλθει η αρμοδιότητα.

Τα εν λόγω κριτήρια διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων ισχύουν και για όσους υπηρετούν, κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου, στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου καθώς και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, στους οποίους παράλληλα, θα διενεργούνται και έλεγχοι δέουσας επιμέλειας για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα.