«Το πρόστιμο είναι ένας φόρος για κάτι κακό που έκανες. Ο φόρος είναι ένα πρόστιμο γιατί τα καταφέρνεις στη ζωή σου» είχε πει κάποτε ο Μαρκ Τουέιν, μη προβλέποντας πως θα εξελιχθεί η φορολογία στις μέρες μας και κατά πόσο θα καταδυναστεύει τους πολίτες.
Προφανώς ο γνωστός σε όλους μας Αμερικανός συγγραφέας είχε κατά νου κυρίως τους άμεσους φόρους. Γιατί αν αναφερόταν αποκλειστικά στους έμμεσους φόρους τότε θα έλεγε ότι είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όλους, ανεξάρτητα εάν τα καταφέρουν ή όχι στη ζωή, ή από το πόσο καλά τα φέρνουν βόλτα.
Δυστυχώς, οι έμμεσοι φόροι αποτελούσαν τη βασικότερη πηγή φορολογικών εσόδων σε όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας και συνεχίζουν… Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση ευρωπαϊκές έρευνες η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους, εξαιτίας των υψηλών συντελεστών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., μόνο η Ουγγαρία, η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία έχουν υψηλότερο ΦΠΑ από την Ελλάδα που κάνει «πρωταθλητισμό» με τη Φιλανδία στο 24%. Το ίδιο ισχύει και για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, αφού η χώρα μας έχει επίσης από τους υψηλότερους συντελεστές, με τον τέταρτο μάλιστα υψηλότερο φόρο στη βενζίνη.
Διπλάσια τα έσοδα από έμμεσους φόρους
Δεν είναι τυχαίο επομένως ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στους έμμεσους φόρους, αφού τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης ακροβατούν στο 15% του ΑΕΠ, όταν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος είναι σχεδόν τα μισά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι έμμεσοι φόροι εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό την «ανικανότητα» της εκάστοτε κυβέρνησης να εντοπίσει και να φορολογήσει τα πραγματικά εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων.
Γιατί αν τα έσοδα του κράτους μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τους άμεσους φόρους τότε δεν θα χρειαζόταν η επιβολή των έμμεσων φόρων. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι έμμεσοι φόροι ξεκάθαρα είναι πιο άδικοι σε σύγκριση με τους άμεσους και όλοι καταλαβαίνουμε και γνωρίζουμε το γιατί. Πολύ απλά διότι είτε βγάζεις 100.000 ευρώ τον μήνα είτε 500 ευρώ, το «καπέλο» 24% θα το πληρώσεις στο σούπερ μάρκετ ούτως ή άλλως.
Η αναλογία δε μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων παραμένει μια από τις μεγαλύτερες «πληγές». Όσες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και εάν έχουν γίνει ή θα γίνουν, είναι δεδομένο ότι θα εστιάζονται στη μείωση των… άμεσων φόρων. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει και δεν έχει κάνει το άλμα της μείωσης της έμμεσης φορολογίας, μόνο βηματάκια… σημειωτόν, γι’ αυτό άλλωστε και η «κόντρα» μεταξύ εκάστοτε κυβέρνησης – εκάστοτε αντιπολίτευσης θα διαιωνίζεται απλά… για να έχουμε να λέμε!!! Τι είχες Κυριάκο, τι είχες Νίκο…