Skip to main content

Πώς και πόσο θα μειωθεί το δημοσιο χρέος ως το 2026

Οι προβλέψεις του ΟΔΔΗΧ- Στα 33 δισ. ευρώ τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου στο τέλος του 2024

Συνεχή παρουσία στις αγορές μέσω της άντλησης 8 δισ. ευρώ, νέες πρόωρες αποπληρωμές διμερών δανείων αλλά και περιορισμένη και στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων προβλέπει το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το 2025.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να προχωρήσει στην έκδοση χρέους 8 δισ. ευρώ το 2025, πρόωρη αποπληρωμή δόσεων από τα δάνεια που επίσημου τομέα ύψους 5,29 δις. ευρώ που αφορά δόσεις που λήγουν την περίοδο 2033-2042.

Επίσης, προσβλέπει σε έσοδα 3,07 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α..) και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 3,62 δισ. ευρώ.

33  δισ. ευρώ τα ταμειακά αποθέματα

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου,  τα οποία στο τέλος του 2024 θα ανέρχονται σε 33 δισ. ευρώ, καλύπτουν περίπου 3 έτη τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας και όπως υπογραμμίζεται συνεχίζουν να παρέχουν ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας έναντι οποιουδήποτε πιθανού κινδύνου για την αναχρηματοδότηση του Χρέους και επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

Ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούνται κάτω από το όριο του 10% του ΑΕΠ γεγονός που ενισχύει τη λεγόμενη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμά ότι το 2025 θα διαμορφωθούν στο 6,7% του ΑΕΠ ενώ έως το 2070 θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 6,1% του ΑΕΠ.

Οι συγκρατημένες δανειακές ανάγκες της Ελλάδος για την επόμενη χρονιά, αντιπαραβάλλονται με αυτές της Ιταλίας οι οποίες αγγίζουν το 25,5% του ΑΕΠ της χώρας και της Ισπανίας οι οποίες ανέρχονται στο 16,3% του ΑΕΠ της.

Σε καθοδική τροχιά

Ταυτόχρονα η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους το οποίο διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε καθοδική τροχιά και θα διαμορφωθεί στο 146,8% του ΑΕΠ το 2025 από 153,1% του ΑΕΠ φέτος, ενισχύεται από πρόσθετους παράγοντες όπως:

  •  Από το γεγονός ότι το 70% του αποθέματος χρέους κατέχεται από πιστωτές του επίσημου τομέα. Το χρέος παρουσιάζει μακροπρόθεσμο προφίλ ωρίμασης και χαμηλά επιτόκια σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ομολόγους της ΕΕ.
  •  Το 100% του χρέους, μετά την αναδιάρθρωσή του και τις συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) που έχουν συναφθεί, είναι σταθερού επιτοκίου γεγονός που περιορίζει τους υπόλοιπους κινδύνους επιτοκίου.
  • Επιπλέον, η ενεργός διαχείριση του χρέους του ΟΔΔΗΧ έχει επιτρέψει στο χαρτοφυλάκιο χρέους της Ελλάδας να υπερκαλυφθεί προσωρινά έναντι του κινδύνου επιτοκίου, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω περιορισμό του κόστους χρηματοδότησης στο μέλλον.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Τέλος η δημοσιονομική διαχείριση και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του Δημοσίου Χρέους στο 142,7% του ΑΕΠ το 2026.

Συγκεκριμένα για το 2025 το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διατηρηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, Ωστόσο, το 2026 προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,2%.