Mετά και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αναθεωρημένου Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» την Τετάρτη 18 του μηνός, κατατέθηκε το 5ο αίτημα που αφορά την καταβολή συνολικού ποσού 3,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων και σε 1,8 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων έναντι 2,3 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Σημειώνεται ότι η δόση του δανείου θα είναι μικρότερη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό προκειμένου να υπάρξει μία ομαλοποίηση των δανειακών δόσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2026. Αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκταμίευση του ποσού τοποθετείται χρονικά μετά τα μέσα Φεβρουαρίου. Με την εκταμίευση των 3,1 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα έχει λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντιστοιχεί στο 65% των διαθέσιμων πόρων για τη χώρα μας, που συνολικά ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 18,22 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 8,59 δισ. ευρώ ενώ από το σκέλος των δανείων έχουν καταβληθεί 9,62 δισ. ευρώ σε σύνολο 17,72 δισ. ευρώ.
Αλλαγές
Οι αλλαγές που έγιναν στο Ελλάδα 2.0 για να υποβληθεί το 5ο αίτημα πληρωμών σχετίζονται με την προσθήκη του προγράμματος «Σπίτι μου 2» για την παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε πολίτες έως 50 ετών, του προγράμματος «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού αιτημάτων από επιχειρήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρώντας».
Για να υποβάλει η Ελλάδα το αίτημα καταβολής των 3,1 δισ. ευρώ έπρεπε να κλείσουν 32 ορόσημα. Δεδομένου ότι από το 2025 το Ταμείο Ανάκαμψης «διανύει» την τελευταία διετία πριν τη λήξη του το 2026, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να υποβάλλει η Ελλάδα το 6ο αίτημα εντός του 2025 θα πρέπει να ικανοποιήσει 44 ορόσημα από τα σκέλος των επιχορηγήσεων.
Η έγκαιρη υλοποίηση των οροσήμων έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας καθώς για να απορροφήσει το σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει απαιτείται η υποβολή δύο αιτημάτων πληρωμής ετησίως. Με τα έως τώρα δεδομένα οι Βρυξέλλες δεν αφήνουν περιθώρια για χρονική επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης.