«Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα λεγόμενα ‘’μπόνους δόμησης’’ δημιουργεί σημαντικές ανατροπές στον κατασκευαστικό κλάδο», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου της ΠΟΜΙΔΑ, Μάνος Κρανίδης, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour», με τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Σύμφωνα με τον κ. Κρανίδη, η απόφαση επηρεάζει όσους έχουν εκδώσει άδειες αλλά δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες, καθώς πλέον καλούνται να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. «Ακόμα και όσοι έχουν κάνει business plans με βάση τα μπόνους αυτά, θα πρέπει τώρα να αναπροσαρμόσουν τις άδειές τους», τονίζει.
Πώς λειτουργούσαν τα μπόνους δόμησης
Τα μπόνους δόμησης βασίζονταν σε κίνητρα που αφορούσαν περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση της κάλυψης, η δημιουργία ενεργειακών κτιρίων ή η παραχώρηση τμήματος του οικοπέδου σε δημόσια χρήση. Με αυτά τα κίνητρα, οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να αυξήσουν το ύψος και τη συνολική επιφάνεια δόμησης των κτιρίων τους, εξήγησε ο γραμματέας Τύπου της ΠΟΜΙΔΑ.
«Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε ένα οικόπεδο με συντελεστή δόμησης 1, μπορούσε με τα μπόνους να χτίσει 20%-30% περισσότερα τετραγωνικά», εξηγεί ο κ. Κρανίδης. Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ προκαλεί τώρα αναστάτωση, καθώς πολλοί κατασκευαστές και επενδυτές βασίστηκαν σε αυτά τα κίνητρα για τα έργα τους.
Οι επιπτώσεις στον κλάδο και την αγορά
Η απόφαση δημιουργεί ανισότητες, καθώς ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει και για αυτά που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας. «Δύο διπλανά ακίνητα μπορεί να έχουν διαφορετικούς οικοδομικούς κανόνες. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα δικαίου, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», υπογραμμίζει ο κ. Κρανίδης.
Επιπλέον, αναμένονται μειώσεις στις αξίες γης και στα κεφάλαια που επενδύονται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων λόγω της μειωμένης προσφοράς. «Όσοι χάσουν τετραγωνικά λόγω της απόφασης, πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές ανά τετραγωνικό στα υπόλοιπα διαμερίσματα», επισήμανε.
Προτάσεις για ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο
Ο κ. Κρανίδης τόνιζε την ανάγκη για σαφή και σταθερή νομοθεσία στον κλάδο. «Η οικοδομική δραστηριότητα επηρεάζει όλη τη χώρα. Πρέπει οι όροι να είναι ξεκάθαροι από την αρχή, ώστε να μην υπάρχει ανασφάλεια δικαίου», σημειώνει. Προτείνει τη θέσπιση ηπιότερων κινήτρων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις ή μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αντί για αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στη δόμηση.
Καταλήγοντας, ανάφερε: «Χρειάζεται ισορροπία. Τα κίνητρα είναι σημαντικά, αλλά πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και τη λογική, χωρίς να δημιουργούν ανατροπές και αντιφάσεις στην αγορά».