Πηγή πλούτου για τις επιχειρήσεις αποτελούν τα δεδομένα που διαθέτουν, με την προϋπόθεση της αξιοποίησής τους.
Όπως τονίστηκε από τον ΣΕΒ, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης με θέμα «Η δύναμη των δεδομένων: μοχλός επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης», το 86% των επιχειρήσεων που αξιοποιούν συστηματικά τα δεδομένα τους προσαρμόζονται καλύτερα στις αλλαγές της αγοράς.
Επιπλέον, εξασφαλίζεται 20% μείωση του κόστους συντήρησης εξοπλισμού παραγωγής, 30% αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, 73% βελτίωση της απόδοσης και παραγωγικότητας των εργαζομένων, 5%-10% χαμηλότερο κόστος αποθήκευσης, και 50% συντομότερος χρόνος αναμονής εξυπηρέτησης αιτημάτων πελατών. Η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΔΣ ΣΕΒ, κα Ράνια Αικατερινάρη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «παρά το γεγονός ότι το 94% των CEOs αντιλαμβάνεται την αξία των δεδομένων, η πλειοψηφία των διοικητικών στελεχών παγκοσμίως συνεχίζει να λαμβάνει το 50% των τακτικών αποφάσεών τους με βάση την εμπειρία ή τη διαίσθηση. Όμως, οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη, ανεξαρτήτως μεγέθους. Σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία μπορεί να προκύψει και από την αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση έως και 4% του ΑΕΠ συνεισφέροντας στην ενίσχυση κατά 20%-30% της επιχειρηματικής καινοτομίας σε πεδία όπως η αγροτεχνολογία και οι τεχνολογίες υγείας».
Ειδικότερα το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων ενισχύει 20%-30% την καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών, μειώνει 10%-30% το κόστος και τα διοικητικά βάρη και συντομεύει 15%-40% τους χρόνους αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια, την περίθαλψη, την εκπαίδευση, και η διαχείριση κρίσεων. Στη χώρα μας, μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεκλειδώσουν νέες δυνατότητες, να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα (π.χ. εφαρμογές ΤΝ, βελτίωση πωλήσεων, γεω-πληροφορίες, κλπ.) και να προσελκύσουν, ταλέντο υψηλής εξειδίκευσης σε τομείς STEM. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον δημόσιο τομέα να ενισχύσει στην ποιότητα και αξιοπιστία των υπηρεσιών που προσφέρει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής μελέτης του ΣΕΒ, η Ελλάδα έχει ανοίξει μόνο το 1% των δεδομένων υψηλής αξίας έναντι 48% στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ προδιαγραφές όπως η ποιότητα των μεταδεδομένων, τυποποιημένες δομές και μηχαναγνώσιμη μορφή τους, είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Στον δείκτη Open Data Maturity (ODM), η Ελλάδα καταγράφει επίδοση 60% για το 2023 (έναντι 83% στην ΕΕ). Μέχρι και 1,5% του ΑΕΠ υπολογίζονται οι κοινωνικές και οικονομικές ωφέλειες από την απρόσκοπτη πρόσβαση και διαμοιρασμό των δημόσιων δεδομένων, ενώ συνολικά στην Ε.Ε. οι ανοιχτές πηγές δεδομένων μπορούν να προσθέσουν ετησίως στην οικονομία κεφάλαια ύψους 140 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των προτάσεων του ΣΕΒ περιλαμβάνονται η κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για τα Ανοικτά Δεδομένα, η διαμόρφωση μηχανισμού διακυβέρνησης των δημόσιων δεδομένων για την αξιοποίηση δημόσιων δεδομένων υψηλής αξίας, και ειδικών μονάδων διακυβέρνησης δεδομένων (data trusts, data brokers) για την εποπτεία και διαχείριση της πρόσβασης και χρήσης των δεδομένων, η συμμετοχή στα European Data Spaces (Υγεία, Βιομηχανία και Μεταποίηση, Γεωργία, Χρηματοοικονομικά, Κινητικότητα και Μεταφορές, Green Deal, Ενέργεια, Δημόσια Διοίκηση, Δεξιότητες), ο προσδιορισμός εργαλείων και KPIs για την μέτρηση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας από τα ανοικτά δεδομένα και τη σύνδεσή τους με την ποιότητα, το τρόπο και βαθμό αξιοποίησης, τη ζήτηση, τη συχνότητα. Σημαντική είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων για τη σημασία των ανοικτών δεδομένων και τους τρόπους αξιοποίησής τους.