Μηδενισμό των χρεώσεων για την πληρωμή λογαριασμών, δραστικό «κούρεμα» των χρεώσεων για άλλες συναλλαγές και διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα, που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες και servicers, περιλαμβάνουν οι 10 νέες παρεμβάσεις που προωθούνται.
Παράλληλα 310.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα, ενώ οι ένστολοι θα λάβουν επίδομα επικινδυνότητας από τον Ιούλιο του 2025.
Τις παρεμβάσεις εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και τις εξειδίκευσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός απαρίθμησε αρχικά τα όσα έχουν ήδη γίνει στο μέτωπο του τραπεζικού τομέα.
Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί
Η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έλαβε μέτρα για τις τράπεζες, όπως τα ακόλουθα, επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε:
- Επεκτάθηκε η χρήση του IRIS
- Μειώθηκαν κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS
- Βελτιώσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό με έμφαση στους ευάλωτους
- Και με νομοθετική πρωτοβουλία στηρίξαμε τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, που εκ των πραγμάτων ενισχύει τον ανταγωνισμό
- Δώσαμε τη δυνατότητα χορήγησης κάποιων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα για να υπάρχει εντονότερος ανταγωνισμός
- Θεσπίστηκε σαφές πλαίσιο για τους servicers
- Ενισχύθηκε ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
- Προχώρησε η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών – Εστάλη ένα μήνυμα αξιοπιστίας
- Προχωρεί όλο αυτό το διάστημα η μείωση των κόκκινων δανείων
«Η χώρα είχε παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια λόγω της κρίσης χρέους. Δεν χρησιμοποιούμε κάποια μαγική γόμα να τα σβήσουμε, αλλά ακολουθούμε συγκεκριμένα βήματα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι νέες παρεμβάσεις, που αποφασίστηκαν
- Πληρωμή λογαριασμών με μηδενικό κόστος
Αφορά πάγιες και μη πάγιες εντολές πληρωμών και καθώς και πληρωμή λογαριασμών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειες, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές. Ετήσια απώλεια 35 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες.
- Η αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα (εμβάσματα έως 5.000 ευρώ) δεν θα κοστίζει πάνω από μισό ευρώ
Μειώνει τις χρεώσεις κατά 50% έως 80% κατά τράπεζα και περίπτωση. Αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, όχι νομικά πρόσωπα. Ετήσια απώλεια στις τράπεζες της τάξεως των 95 εκατ. ευρώ περίπου.
- Θα είναι χωρίς χρέωση η ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ATM άλλης τράπεζας. Δωρεάν η ανάληψη από άλλη τράπεζα σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο
- Διπλασιασμός του ορίου στα 20 ευρώ για συναλλαγές μέσω ATM
- Xωρίς χρέωση η φόρτιση σε προπληρωμένες κάρτες
- Στο IRIS το όριο αυξάνεται στα 1.000 ευρώ.
Καθιερώνονται πια διακριτά ημερήσια όρια 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 ευρώ από πολίτες σε ελεύθερους επαγγελματίες, από 500 ευρώ που είναι συνολικά σήμερα. Με μηδενικές χρεώσεις για τον απλό πολίτη και με πολύ χαμηλές χρεώσεις για τον ελεύθερο επαγγελματία. Το IRIS εντός του 2025 θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των επιχειρήσεων.
- Τράπεζες και servicers θα πληρώνουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα
Αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2026 με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και να μειωθούν οι τιμές. Ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται κατά 100% εάν στις 31/12/2025 δεν υπάρχει ενεργό μισθωτήριο για τα συγκεκριμένα οικιστικά ακίνητα.
- Καταργούνται οι περιορισμοί στα δάνεια, που μπορούν να χορηγούν μη τραπεζικά ιδρύματα (που έχουν σχετική άδεια)
Θα μπορούν να χορηγούν στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά και κάθε μορφής δάνεια από αυτές τις επιχειρήσεις. Εναπόκειται σε αυτές τις επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να ασκήσουν τέτοιες δραστηριότητες.
- Τα επιτόκια και οι χρεώσεις των τραπεζών θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΤτΕ
Ενισχύεται η διαφάνεια σε σχέση με τα επιτόκια στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και καρτών, καταθέσεων και όλων των χρεώσεων των τραπεζών. Η πρώτη ανάρτηση θα γίνει από την ΤτΕ μέσα στον Ιανουάριο του 2025. Με τον τρόπο αυτό εμφανέστατα ενθαρρύνεται ο ανταγωνισμός.
- Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή σχολείων (στο πλαίσιο του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου) και 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Η στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, ενόπλων δυνάμεων
- Επεκτείνεται η απαλλαγή συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη σε επιπλέον 132.000 χαμηλοσυνταξιούχους που πληρούν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ. Το μέτρο αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος 23 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό πλήθος των χαμηλοσυνταξιούχων που δικαιούνται απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται 179.000 σε 310.000 με συνολικό κόστος 55 εκατ. ευρώ, με εφαρμογή από τις αρχές του έτους.
- Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας αναμορφώνεται σε «επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας» και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως, με εφαρμογή από 1/7/2025.
Αφορά 153.240 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 184 εκατ. ευρώ πλέον εργοδοτικών εισφορών και η επιβάρυνση για το 2025 (για το οποίο θα ισχύσει από τον Ιούλιο) είναι 92 εκατ. πλέον ασφαλιστικών εισφορών.