Skip to main content

Κτηματαγορά: Μετά τη βόμβα του ΣτΕ αναζητείται μεταβατική λύση

Αναστάτωση στην κτηματαγορά και μειούμενη προσφορά εν όψει - Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Την πρόθεση να καταγράψει τις «πληγές» που άνοιξε σε πολίτες, κατασκευαστές και επενδυτές η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βάσει τις οποίας ανατρέπονται επιχειρηματικά σχέδια, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) υπό την πίεση έντονων αντιδράσεων.

Το ΥΠΕΝ ουσιαστικά δείχνει να έχει αιφνιδιαστεί όχι μόνον από την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και από τις αντιδράσεις που καταγράφονται από όσους έχουν οικοδομικές άδειες με βάση τα κίνητρα σε ύψος και όγκο του ΝΟΚ (Νέου Οικοδομικού Κανονισμού) ή έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την έκδοση της καταβάλλοντας το τίμημα για την αγορά οικοπέδου.

Την ίδια στιγμή η αναστάτωση για τις επιπτώσεις της κατάργησης των μπόνους στη δόμηση, συνολικά στην κτηματαγορά, είναι έντονη. Όπως είπε χθες σε σχετική ενημέρωση του Τύπου ο Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties (εταιρία ανάπτυξης ακινήτων) αναφερόμενος γενικά στην κτηματαγορά, «οι ζητούμενες τιμές των οικοπέδων και τα κατασκευαστικά κόστη δεν έχουν υποχωρήσει, οπότε υπάρχει ανησυχία σχετικά με το περιθώριο κέρδους των developers. Πιστεύουμε ότι πολλές επενδύσεις δεν προχωρούν λόγω αυτού».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το πρόβλημα της διαθεσιμότητας ακινήτων (προσφορά) που υπάρχει επιδεινώνεται με την απόφαση του ΣτΕ καθώς χάνεται περίπου το 20% των τετραγωνικών κύριας χρήσης, από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που δεν είχαν ξεκινήσει μέχρι 11 Δεκεμβρίου». Ο κ. Αρώνες κατέληξε σχετικά λέγοντας πως «περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει εκ νέου προς την κατεύθυνση θέσπισης μπόνους δόμησης, τα οποία κρίνουμε ως απαραίτητα».

Ανοίγει δημόσια διαβούλευση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης ανακοίνωσε λοιπόν ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για τις διαφορετικές περιπτώσεις οικοδομικών αδειών που είναι σε εξέλιξη, εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ. Ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε πως «είναι πάρα πολλές οι διαφορετικές περιπτώσεις αδειών που είναι σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, στην έναρξη εργασιών περιλαμβάνεται ένα συμβόλαιο που έχει γίνει; Ποια είναι η ερμηνεία σε σχέση με κάποιον που έχει βγάλει την οικοδομική άδεια, δεν έχει ξεκινήσει εργασίες, αλλά έχει επενδυτικό σχέδιο, το οποίο στηρίζεται σε αυτή την οικοδομική άδεια; Είναι το επενδυτικό σχέδιο εργασία; Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, γι’ αυτό και ανοίγουμε αυτή τη διαβούλευση για να τις καταγράψουμε».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «τα μπόνους δεν ισχύουν πια οριζόντια», ενώ αναφορικά με το τι θα γίνει σημείωσε: «Μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα πριν δούμε την απόφαση. Κάποια σημεία θα λυθούν μέσα στην απόφαση, κάποια άλλα χρειάζονται δική μας παρέμβαση. Πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα, για να δράσουμε γρήγορα, διότι η αγορά δεν μπορεί να μένει χωρίς διευκρινίσεις».

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να περιγράψει, δημοσίως, την περίπτωση της οικοδομικής άδειας, ενώ θα υπάρχει και η εναλλακτική της αποστολής, μέσω e-mail, στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ περιπτώσεων οικοδομικών αδειών που λόγω προσωπικών δεδομένων οι πολίτες ενδέχεται να μη θέλουν να τις μοιραστούν δημοσίως. Το ακριβές χρονικό περιθώριο της δημόσιας διαβούλευσης θα προσδιοριστεί προσεχώς.

Fast track μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και σε μία πρωτοβουλία που θα ληφθεί για όσους έχουν βγάλει οικοδομικές άδειες που περιλαμβάνουν κίνητρα, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει την κατασκευή ή είναι στη διαδικασία να βγάλουν, αλλά έχουν περάσει διάφορες φάσεις της διαδικασίας. «Εκεί θα υπάρξει μία δεύτερη παρέμβαση που σχεδιάζουμε, με την οποία θα επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες που συνδέονται με αυτή τη δυνητική καθυστέρηση. Δηλαδή θα κάνουμε fast track τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο» σημείωσε το υπουργός Περιβάλλοντος.

Είναι προφανές πως και το αρμόδιο υπουργείο πάει ψάχνοντας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και την αναστάτωση που έχει φέρει στην κτηματαγορά.

Όσο για τα μπόνους στη δόμηση ως κίνητρο για να κατασκευαστούν βιοκλιματικά κτίρια το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν στο πλαίσιο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και προφανώς όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ωστόσο, για να αποκτήσει ΤΠΣ το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας θα περάσουν 4 με 5 χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων.