Skip to main content

Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για την αγορά ακινήτων – Η ανάλυση του Δ. Καψιμάλη στη «Ν»

(Alexandros Michailidis / SOOC)

«Βόμβα» στα θεμέλια της κτηματαγοράς από το ΣτΕ

Στην εκπομπή «Rush Hour», με τον Παύλο Πανταζόπουλο και την τηλεόραση της Ναυτεμπορικής μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστικών Κτηρίων, Δημήτρης Καψιμάλης, αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ.

Αρχικά, ο κ. Καψιμάλης τόνισε: «Το 2012 αναμορφώθηκε ο παλιός ΓΟΚ και έγινε ΝΟΚ, Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Αυτός έδωσε και ορισμένα κίνητρα».

Σημείωσε δε ότι «το κίνητρο του ΝΟΚ ήταν να δώσει καταρχήν νέα κτήρια με ενεργειακό αποτύπωμα μηδενικό και τα μέτρα που θα μπορούσε κανείς να χτίσει σε ένα κτίριο για να μειωθούν οι αξίες των κτιρίων σε σχέση με το οικόπεδό τους. Δηλαδή αν είχαμε ένα οικόπεδο που έκτιζε 500 μέτρα με το νέο οικοδομικό κανονισμό. Έχτιζε 700 αν υποθέσουμε, οπότε η συμμετοχή του οικοπέδου έγινε οικονομικότερη. Ήταν ένα κίνητρο οικονομικό πέραν του περιβαλλοντολογικού και του ενεργειακού. Αυτό το μέτρο λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία όταν άρχισε να ανακάμπτει η εθνική οικονομία και ανέκαμψε μετά το 18-19 και κυρίως με την αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Θυμίζω σε όλους ότι o ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων σημαίνει 24% φόρος μεταβίβασης. Αυτό λοιπόν έγινε μόνο 3%. Άρχισε λοιπόν η οικονομική δραστηριότητα και πράγματι είδαμε πράγματα και θάματα. Όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, 160 κράτη, ενεργοποιήθηκαν. Η ανεργία μειώθηκε κάτω από 10%».

Σχετικά με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται ο κ. Καψιμάκης ανάφερε: Βρισκόμαστε στο σήμερα. Τα νέα κτήρια ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερα των παλαιότερων κτηρίων. Ορισμένοι δημοτικοί άρχοντες προσέφυγαν ή οι ίδιοι ή μέσω των συμπολιτών τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας να καταργηθεί αυτού του είδους η δόμηση. Και αυτό έφτασε πλέον… να υπάρχουν δύο-τρεις αποφάσεις από το πέμπτο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, που όμως δεν αρκούσε για να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα. Εφαρμόζοντας τον ΝΟΚ, θα έπρεπε να εκδικαστεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία το εκδίκασε και τι αποφάσισε; Αποφάσισε, λοιπόν, πως ό,τι κτίρια χτίζονται, μπορούν να αποπερατωθούν. Ό,τι άδειες έχουν εκδοθεί και δεν έχουν ξεκινήσει τα κτήρια, με αυτές τις άδειες είναι άχρηστες, άκυρες, χαμένα εκατομμύρια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε».