Στην Έκτακτη Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων στην οποία παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Αντόνιο Κόστα, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Παναγόπουλος ανέδειξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου, όπως είπε, «τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων εξακολουθούν να περιορίζονται σοβαρά – μια μόνιμη κληρονομιά της περιόδου της τρόικας».
Ο πρόεδρος τόνισε ότι η αποκατάσταση ενός στιβαρού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, ενώ υπενθύμισε ότι, στη σημερινή πραγματικότητα, οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι ουσιαστικά αποκλείονται από τη διαδικασία αυτή, η οποία μονοπωλείται από την κυβέρνηση.
Μόλις 24% η κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Όπως ανέφερε, «οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Η κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων μειώθηκε από 65%-60% σε μόλις 24%, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 80% της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ. Η κατάρρευση αυτή αποδυναμώνει τις διαπραγματεύσεις σε κάθε επίπεδο -εθνικό, κλαδικό και επιχειρησιακό- διαβρώνοντας τα πρότυπα αξιοπρεπούς εργασίας και απαξιώνοντας τη θεσμική υπόσταση των κοινωνικών εταίρων.
Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός, μετρούμενος σε αγοραστική δύναμη, έχει μειωθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, κατατάσσοντας την Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ, πίσω από τη Βουλγαρία, ενώ η χώρα καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στα επιχειρηματικά κέρδη ως ποσοστό του ΑΕΠ, γεγονός που επιτείνει τις ανισότητες».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι πλήττονται έντονα, με το 14% αυτών να βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας, ιδιαίτερα οι άνεργοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε, «η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ, μετά τη Μάλτα, ενώ κατατάσσεται τελευταία στην αγοραστική δύναμη των μισθών. Οι πολίτες επιβαρύνονται με το υψηλότερο κόστος στέγασης και αντιμετωπίζουν υψηλούς δείκτες υλικής και κοινωνικής αποστέρησης».
Έκκληση να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της Ελλάδας
Στη δευτερολογία του, ο κ. Παναγόπουλος έκανε έκκληση στην κ. φον ντερ Λάιεν να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον κατώτατο μισθό.
Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη για έναν σαφή «οδικό χάρτη», ο οποίος θα οδηγήσει σε κάλυψη τουλάχιστον του 80% από Συλλογικές Συμβάσεις.
Στο περιθώριο της συνάντησης, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα ζητήματα αυτά απευθείας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε: «Η αποκατάσταση ενός δίκαιου και στιβαρού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση, είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συνοχής και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων εργαζομένων. Απαιτούμε άμεσες δράσεις και δεσμεύσεις από την ΕΕ για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας».
Τέλος, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι παραμένει δεσμευμένη στον αγώνα για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα, καθώς και για την εφαρμογή δίκαιων και βιώσιμων πολιτικών εργασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.