Όλοι θυμόμαστε πως το 2023 ο Economist είχε χρίσει την Ελλάδα καλύτερη οικονομία στον κόσμο, χάρη στους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και τη μείωση ελλείμματος και χρέους. Φέτος ποια οικονομία κερδίζει τον τίτλο;
Είναι και πάλι μία μεσογειακή χώρα αυτή που εξασφαλίζει την πρωτιά. Μία από τις οικονομίες που είχαν ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή στην κρίση χρέους, στιγματίστηκε ως «κακός μαθητής» της Ευρωζώνης και τελικά σήμερα λειτουργεί ως πρότυπο. Ο λόγος για την Ισπανία. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ιρλανδία, ενώ στην τρίτη «συγκατοικούν» η Δανία με την Ελλάδα.
Τα δεδομένα
To 2024 τα επιτόκια ήταν στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες, πόλεμοι μαίνονταν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε χώρες τόσο σημαντικές όπως η Αμερική και η Ινδία. Κι όμως, κόντρα σε γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητα, η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε άλλη μια ισχυρή απόδοση, παρατηρεί ο Economist.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3,2% στο σύνολο του έτους. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 20% για δεύτερη διαδοχική χρονιά.
Ωστόσο, όπως πάντα, η ευνοϊκή παγκόσμια εικόνα κρύβει μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών.
Για να αξιολογήσει αυτές τις διαφορές, ο Economist συγκέντρωσε δεδομένα για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες—ΑΕΠ, απόδοση χρηματιστηρίων, βασικό πληθωρισμό, ανεργία και δημοσιονομικά ελλείμματα—για 37 κυρίως πλούσιες χώρες.
Στη συνέχεια κατέταξε κάθε οικονομία βάσει της απόδοσής της σε αυτούς τους δείκτες για να δημιουργήσει μια συνδυασμένη βαθμολογία. Ο παραπάνω πίνακας δείχνει την τελική κατάταξη.
Οι νικητές
Η Μεσόγειος δείχνει τον δρόμο για τρίτη διαδοχική χρονιά, με την Ισπανία να βρίσκεται στην κορυφή της φετινής λίστας. Η Ελλάδα και η Ιταλία, που κάποτε ήταν συνώνυμα των οξύτατων προβλημάτων της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή τους ανάκαμψη.
Δύο χώρες εκτός Μεσογείου, αλλά και αυτές από την οικογένεια της Ευρώπης, η Ιρλανδία, που έχει προσελκύσει πολλές τεχνολογικές εταιρείες, και η Δανία, πατρίδα της Novo Nordisk (γνωστής για το Ozempic), ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Εν τω μεταξύ, οι βόρειες ευρωπαϊκές δυνάμεις απογοητεύουν, με υποτονικές αποδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο των Βαλτικών χωρών, Λετονία και Εσθονία, βρίσκεται ξανά στον πάτο, όπως και το 2022.
Και αλλού η ανάπτυξη ήταν υποτονική. Η Ουγγαρία και η Λετονία έχουν περιέλθει σε ύφεση. Η Ιαπωνία μόλις που αναπτύσσεται.
Οι δείκτες των χρηματιστηρίων
Οι επενδυτές ξεπέρασαν έναν ταραχώδη Αύγουστο, όταν η εκκαθάριση του carry trade με το γιεν προκάλεσε φόβους για κρίση. Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν εντυπωσιακές αποδόσεις, με κέρδη 24% προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, καθώς οι αποτιμήσεις για τις τεχνολογικές εταιρείες, αν και ήταν ήδη υψηλές, ανέβηκαν ακόμη περισσότερο.
Η αγορά του Καναδά, που συνδέεται στενά με τον νότιο γείτονά της, σημείωσε επίσης ισχυρές αποδόσεις, υποστηριζόμενη από καλές επιδόσεις στις βιομηχανίες ενέργειας και τραπεζών.
Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας έφτασε σε ιστορικό υψηλό, αν και η συνολική ετήσια απόδοσή του ήταν μέτρια.