Αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 800.000 μη μισθωτούς, σύμφωνα με το μέσο πληθωρισμό του τρέχοντος έτους, δηλαδή κατά 2,7%, προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Για άλλη μια χρονιά, η αύξηση στις εισφορές θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την παλαιότερη διάταξη, που ισχύει ήδη από το 2020 (ν.4670). Αιτία είναι ότι ο δείκτης μισθών, που επρόκειτο να θεσμοθετηθεί, ώστε να προσδιορίζει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις αυξήσεις, δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα. Η αρμόδια Επιτροπή, που έχει συσταθεί για το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει επιδώσει ακόμα το σχετικό Πόρισμα, που θα περιλαμβάνει και τον εν λόγω δείκτη.
Το περιθώριο που υπάρχει, ημερολογιακά, είναι έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Ακόμα και αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, στις λίγες μέρες που απομένουν ώστε να ολοκληρωθεί η χρονιά, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να πραγματοποιήσουν όλους εκείνους τους ελέγχους αξιοπιστίας, που χρειάζεται το νέο σύστημα, ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα.
Εναλλακτικό σχέδιο
Για το λόγο αυτό, ήδη στην Σταδίου 29, έχουν έτοιμο το εναλλακτικό σχέδιο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, που δεν είναι άλλο, από το ήδη υπάρχον. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία στον Δείκτη Μισθών να παραδοθεί στις αρχές της νέας χρονιάς και, μετά τους ελέγχους που θα γίνουν, να μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία, στις αναπροσαρμογές – αυξήσεις που θα πρέπει να γίνουν από το 2026 και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, για το 2025, η χρήση του υπάρχοντος μοντέλου, θα αξιοποιήσει το μέσο πληθωρισμό της τρέχουσας χρονιάς, που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,7%. Άρα οι νέες εισφορές για κύρια σύνταξη, στο οποίο έχει προστεθεί και το ποσό που καταβάλλεται για υγειονομική περίθαλψη, θα εκκινούν από τα 244,25 ευρώ, αυξημένες κατά 6,43 ευρώ σε μηνιαία βάση, αν πρόκειται για την 1η ασφαλιστική κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη κατηγορία επιλέγουν πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, σε ετήσια βάση.
Αναλογικά θα προκύψουν οι σχετικές αυξήσεις και στις υπόλοιπες ασφαλιστικές κατηγορίες, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
Ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Ο δείκτης μισθών
Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, τοποθετήθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Naftemporiki TV, o κ. Τσακλόγλου επιβεβαίωσε ότι «προφανώς κάποια αύξηση θα υπάρξει», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνει «με το δείκτη μισθών. Για το θέμα έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, έχει κάνει πολύ σημαντικό έργο». Όμως ο υπουργός πρόσθεσε ότι ακόμα και αν παραλειφθεί το πόρισμα έως το τέλος του έτους, είναι κρίσιμο να γίνουν έγκαιρα όλοι οι «έλεγχοι αξιοπιστίας» που απαιτούνται. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Τσακλόγλου προανήγγειλε ότι θα ισχύσει και για το 2025, «ότι ίσχυε μέχρι φέτος», άρα η αναπροσαρμογή θα λάβει υπόψη της το μέσο πληθωρισμό της τρέχουσας χρονιάς.
Στο Υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, έχουν εντοπίσει ότι τα εισοδήματα που προκύπτουν στον ιδιωτικό τομέα, στους μη μισθωτούς, έχουν μια εντελώς διαφορετική δυναμική, ανά περίπτωση. Άρα, θα πρέπει και οι εισφορές να έχουν ανάλογη αναπροσαρμογή. Συνεπώς, με την χρήση του Δείκτη Μισθών, εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη σύζευξη μισθών – αποδοχών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, με τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί, όταν τεθεί σε εφαρμογή ο Δείκτης Μισθών, οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές να είναι αισθητά υψηλότερες.