Skip to main content

Το Κτηματολόγιο μπαίνει στο κυνήγι της πισίνας

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν όσους ξέχασαν να δηλώσουν πισίνες ή τις κατασκεύασαν παράνομα

Με υψηλούς φόρους και πρόστιμα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν στην εφορία τυχόν πισίνες που έχουν στην κατοχή τους ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα.

Μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έλαβε χθες το «πράσινο» φως να αντλήσει τα απαιτούμενα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες διασταυρώσεις που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει τους «παραβάτες».

Η απόφαση

Συγκεκριμένα, με χθεσινή απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης (υπ’ αριθμ. 39238ΕΞ/5.12.2024), η ΑΑΔΕ μπορεί να αντλεί πληροφορίες από το Κτηματολόγιο για να «τρέξει» τις διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να «ξετρυπώσει» τους φορολογούμενους που έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν τις πισίνες που έχουν στην κατοχή τους.

Όσοι φυσικά βρεθούν να διαθέτουν πισίνα την οποία δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή την έχουν κατασκευάσει παράνομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω. Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, περισσότεροι από περίπου 23.000 φορολογούμενοι διαθέτουν εξωτερική πισίνα, ενώ εκατοντάδες είναι και αυτοί που έχουν στο σπίτι τους εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης.

Έτσι τώρα, με τα νέα δεδομένα και έχοντας συνολική εικόνα, με την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων των στοιχείων για τις πισίνες με αυτά των φορολογικών δηλώσεων θα μπορεί να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πισίνες αλλά δεν τις εμφανίζουν στην εφορία για να γλιτώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή τις έχουν κατασκευάσει χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια.

Η διαδικασία

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, αφού αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα θα επιβληθεί και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Μάλιστα, στη συνέχεια τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε κι αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το ισχύον φορολογικό καθεστώς οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών.

Οι κυρώσεις

Όσον αφορά δε το τεκμήριο διαβίωσης, για όσους ιδιοκτήτες κατέχουν πισίνες, διαμορφώνεται ως εξής:

  • στα 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και
  • στα 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
    Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πισίνες, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, επιβαρύνονται και με τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος προκύπτει από το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.