Συνεχίζονται τα θετικά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει πολλαπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το γ΄ τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% σε ετήσια βάση από 2,3% το β΄ τρίμηνο του έτους και 2,2% το α΄ τρίμηνο του έτους.
Αν λάβει κανείς υπόψη την κατάσταση στην ευρωζώνη, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 6πλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,4%) και της Ε.Ε. (0,3%), καταλαμβάνοντας τη 2η θέση μεταξύ των χωρών-μελών μετά την Ιρλανδία (3,5%) σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το γ΄ τρίμηνο του έτους από 0,2% το β΄ τρίμηνο και 0,3% το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις
Στήριγμα στο ελληνικό ΑΕΠ εξακολουθούν να δίνουν η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις. Βελτίωση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών, οι οποίες όμως υστερούν σε σχέση με τις εισαγωγές, επιβαρύνοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% έναντι αύξησης 3,7% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2024. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σημείωσε άνοδο 2,1%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,3% και οι εισαγωγές κατά 4,2%.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,2% και του χρόνου στο 2,3%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις εκτιμά ότι το 2024 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% και κατά 2,3% το επόμενο έτος
Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας έρχεται σε μία περίοδο που ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Γαλλία είναι αντιμέτωπες με τη στασιμότητα ή ακόμα και με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Εurostat, το τρίτο τρίμηνο του έτους το γερμανικό ΑΕΠ, παρέμεινε στάσιμο (0,1%) και στη Γαλλία ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 0,4%
Διαβάστε ακόμη:
→ Scope Ratings: Θετικό σήμα για Ελλάδα ενόψει της τελευταίας αξιολόγησης του έτους